Maailman suosituin verkkomusiikkikauppa aloitti hieman yllättäen toimintansa myös Suomessa. Ostamiseen tarvitaan internetyhteys, ilmainen iTunes-ohjelma ja mielellään luottokortti.

Musiikkisoitinohjelma iTunesin kautta voi myös ostaa musiikkia verkosta. Selvää suomenkieltä puhuvan ohjelman voi ladata ilmaiseksi Applen kotisivuilta osoitteesta http://www.apple.com/fi/itunes/download. iTunes toimii hienosti sekä PC:n Windows-käyttöjärjestelmillä (22 megatavua) että Applen Mac OS X -ympäristössä (10 megatavua).

Verkkomusiikkikaupan valikoima käsittää aluksi reilut 700 000 kappaletta, joista jokaisesta voi kuunnella ilmaisen 30 sekunnin pituisen näytteen. Applen ja levy-yhtiöiden mukaan tarjonta laajenee koko ajan, mutta jo tällaisenaan valikoima on ennakoitua parempi. Suomalaista musiikkia ei toistaiseksi ole kovinkaan paljon saatavilla. Valikoimassa on nykyaikaisen populaarimusiikin lisäksi melkoisen paljon jazzia ja klassista, jota ei saa edes laittomana vertaisverkoista

Musiikkia haetaan alatyylin mukaan valikoissa kahlaten tai sitten selkeällä ja yksinkertaisella haulla. Etsimiseen käytetään yleensä joko esittäjän tai kappaleen nimeä, mutta yllättävää kyllä, iTunes osaa jossain määrin päätellä asioita itse. Esimerkiksi Delfonicsin tuotantoa löytää myös hakusanalla ”Dellfonics”. Kappaleita voi ostaa erikseen 99 sentin hintaan, kun taas pitkäsoittolevyt maksavat noin kymmenisen euroa.

Lataus käynnistyy hiiren napautuksella. Koska valtaosa raidoista on tiedostokooltaan vain joitakin megatavuja, kappale siirtyy koneelle parissakymmenessä sekunnissa. Luottokorttia veloitetaan automaattisesti, joten numeroa ei naputella jokaisen oston kohdalla erikseen. Hankitut raidat kopioituvat automaattisesti iTunesin kirjastoon; esittäjän, kappaleen ja levyn nimen mukaan ryhmiteltynä. Ladatun musiikin ainoa pieni kääntöpuoli on cd-levyä hieman heikompi äänenlaatu.

iTunes Music Store on helppokäyttöinen ja toimiva tapa ostaa musiikkia internetistä. Se, että äänenlaatu ei ole käytännössä aivan cd:n veroinen, on pikkuseikka. Nyt äänitteitä voi hankkia alati laajenevasta valikoimasta turvallisesti ja vaikka yksi kappale kerrallaan. Tämä tietää paineita muusikoille ja levy-yhtiöille, sillä albumin täyteraidoista ei enää tarvitse maksaa.

(Tiivistelmä Tomi Heinvuon artikkelista TM 19/04 s. 66)