Ei viruksia, ei vakoiluohjelmia eikä sen suurempia tietoturvaongelmia, johdonmukaisempi käyttöjärjestelmä sekä vähemmän yhteensopivuusongelmia ja selittämättömiä jumiutumisia – kuulostaako liian hyvältä (tai kalliilta) ollakseen totta?

Mac Minin suositushinta alkaa reilusta 500 eurosta. Mukana ei tule näyttöä tai edes näppäimistöä ja hiirtä. Toisin sanoen, Mac Mini on erikseen myytävä tietokoneen keskusyksikkö, jota sitten täydennetään mieleiseksi.

Vaikka Mac Minin hinta oheislaitteineen onkin samaa luokkaa kuin kodinkoneliikkeissä myytävällä perus-pc:llä, se erottuu edukseen ominaisuuksiensa ansiosta. Noin viiden sentin korkuinen Mini löytää oitis paikkansa työpöydältä. Koska laitteella on syvyyttä selvästi alle 20 senttiä, se asettuu kätevästi litteän näytön taakse tai läheiseen kirjahyllyyn.

Pienen pieni kotelo kätkee sisäänsä suorittimen, keskusmuistin, kiintolevyn, kirjoittavan cd- tai dvd-aseman ja paljon muuta tarpeellista elektroniikkaa. Minimaalisen koon salaisuus piilee ulkoisessa virtalähteessä, joten pistorasian vierestä tulee varata hieman tilaa.

Tavallista pienempiä tietokoneiden lämmöntuotto tuottaa ongelmia monille valmistajille. Apple on ratkaissut pulman halvan hinnan pakottamalla kompromissilla: koneessa käytetään ikääntyneempää ja/tai kypsempää tekniikkaa. Toisin sanoen, kun suoritin ja kiintolevy eivät ole viimeisintä huutoa, ne tuottavat myös vähemmän haitallista lämpöä, jolloin tehonkulutus ja melutaso pysyvät alhaisena.

Mac Minin käyttöönotto etenee melkein kuin tanssi. Työpöydälle nostettu uutuus tarvitsee seurakseen usb-liitännällä varustetun näppäimistön ja hiiren. Selkeä suomenkielinen käyttöopas auttaa alkuun. Monelle saattaa tulla yllätyksenä se, että Mac Minissä on vain kaksi usb2.0-liitintä. Tästä syystä näppäimistö ja hiiri kannattaa nykyään ostaa niin sanottuna yhdistelmäpakettina, jolloin molemmat tarvitsevat yhteensä vain yhden usb-liitännän.

Muuten käyttöönotossa ei tule ongelmia, sillä koneessa on valmiina internetin laajakaistayhteyksien edellyttämä verkkoliitäntä, kuulokelähtö sekä monille yhä tarpeellinen modeemi. Kaiken kaikkiaan Mac Minin liitinarsenaali vastaa kannettavaa tietokonetta ja on siten useimmille riittävä – varsinkin kun tavalliselta kotitietokoneelta ei yleensä vaadita enempää.

Mac Minin suorituskyky ei paperilla vaikuta kovinkaan kummoiselta. Siinä on näet kellotaajuudeltaan hitaalta vaikuttava suoritin, laiskahko kiintolevy ja harmillisen suppea keskusmuisti. Ainoa käytännön rajoitus onkin ahdas keskusmuisti. Niinpä paketti tuleekin saman tien 512 megatavun muistilla – tässä ei sovi, eikä saa säästää. Laajennuksesta pyydetään melkoisen kova, 80 euron lisämaksu. Koska konetta ei saa avata eikä päivittää itse, Applen toiminta tuntuu epäreilulta.

Käyttökokeidemme ja viitteellisten mittauksiemme mukaan uutuus vastaa 512 megatavun muistilla varustettuja Applen viimeisimpiä iBook-kannettavia, joten mistään etanasta lienee turha puhua, ja halvat pc-koneet lienevät suorituskyvyssä samalla viivalla. Mac Mini pyörittää esimerkiksi mukana tulevaa monipuolista iLife ’05 -ohjelmistopakettia sutjakkaasti, kodin arkisimmista askareista puhumattakaan.

Vaikka raskaissa työtehtävissä ja tekemässämme rasitustestissä tuuletin yltyy puhisemaan hieman äänekkäämmin, melun määrä ei missään vaiheessa ylitä sietokynnystä. Niinpä tohdimme julistaa Mac Minin hiljaiseksi tietokoneeksi – etenkin kun keskusyksikön voi sijoittaa etäälle korvista.

Kaikista myönteisistä kommenteistamme saanee sellaisen kuvan, ettei Mac Minissä olisi mitään vikaa. Hyvä niin, sillä siitä on aidosti vaikea osoittaa suoranaisia puutteita tai mainitsemisen arvoisia epäkohtia, vaikka keskusmuistia saisikin kernaasti olla enemmän.

Koska mukana tulee luotettavaksi havaitsemamme Mac OS X -käyttöjärjestelmä sekä iLife ’05 -ohjelmistopaketti, Mac Mini on heti valmis palvelukseen. Toisin kuin pc-koneissa keskimäärin, käyttöönsä saa runsaasti mainioita työkaluja eikä vain vanhentuneita versioita keskinkertaisista ohjelmista.

(Tiivistelmä Tomi Heinvuon artikkelista TM 5/05, s. 54-58)