Macintoshin uusi käyttöjärjestelmä Mac OS X on kerännyt ehkä enemmän huomiota osakseen kuin mikään Applen aikaisempi järjestelmäjulkistus. Osasyy tähän lienee se, että tie ysistä kymppiin oli monivuotinen ja mutkikas. Apple on nyt läksynsä oppinut ja kymppi on valmis.

Uudet käyttöjärjestelmät sisältävät monenlaisia uusia tekniikoita, niin myös Mac OS X. Pakkauksessa vilahtelee suuri joukko toinen toistaan hienompia termejä, jotka kaikki ovat osa järjestelmää.Unixiin perustuva Darwin-nimeä kantava osa on käyttöjärjestelmän runko. Se kantaa vastuun moniajosta, suojatusta muistinhallinnasta ja virtuaalimuistista. Näyttöön tulevasta kuvasta, kaksi- ja kolmiulotteisesta grafiikasta ja liikkuvasta kuvasta huolehtivat kolme järjestelmän grafiikkamoottoria, Silicon Graphicsin OpenGL sekä QuickTime ja Quartz. OpenGL on pääasiassa 3D-grafiikkaan erikoistunut rajapinta, QuickTime taas standardin asemassa oleva liikkuvan kuvan ja äänen multimediaformaatti. Quartz vastaa muusta näytön grafiikasta ja perustuu Adoben pdf-grafiikkastandardiin.

Käyttöliittymän paljon puhuttu uusi ”look”, pastellisävyinen ja läpikuultava Aqua, on tämän kaiken päällä.Liittymäpinnat internetiin ovat kaikki valmiina, ja itse asiassa OS X on hyvin vahvasti kiinni internetissä. Varsinkin nopealla kiinteällä yhteydellä netistä muodostuu kuin itsestään osa tietokonetta. Mukana on muun muassa iTools ja iDisk. Ensimmäinen tarjoaa esimerkiksi Applen serverillä toimivan sähköpostin, jälkimmäinen tallennustilaa webistä, jonka voi jakaa muiden käyttäjien käyttöön.

Aluksi, varsinkin pitkäaikaiselle Macintosh-käyttäjälle, uusi järjestelmä tuntui oudolta. Tottumuksen voima on suuri, mikään ei näyttänyt tutulta, asiat eivät olleet tutuilla paikoillaan, eikä mikään muutenkaan toiminut samalla tavalla kuin ennen. Järjestelmään kuitenkin pääsi pian sisään ja Macintosh alkoi taas tuntua Macintoshilta. Tietyt perusasiat OS X:ssä ovat sittenkin tuttuja – macintoshmaisia – myös tietynlainen yksinkertaisuus. Toimintoja ei tunnu olevan paljon, ja aluksi herää kysymys, tässäkö se nyt on. Tietotekniikassa kun on vallalla käsitys, että uusi merkitsee lisää ominaisuuksia, valintoja ja määritysvalikoita, vaihtoehtoja käyttäjälle, kuten sanotaan. Kun järjestelmään tutustuu syvemmin, huomaa, että moni pikkuasia on mietitty valmiiksi, eikä käyttäjää tarvitsekaan vaivata loputtomilla kysymyksillä ja vaihtoehdoilla.

Tällä hetkellä ohjelmatarjonta on pikkuohjelmien, testi- ja beta-versioiden varassa. Nyt nähdyn ja kokeillun perusteella ei ole kuitenkaan syytä epäillä, etteikö järjestelmän uusiminen olisi onnistunut. Apple on tehnyt hyvää työtä, vaikka ensimmäisestä versiosta onkin jouduttu kiireessä jättämään pois joitakin ominaisuuksia. Aika näyttää, onko kymppi täysi kymppi – pelkäksi rastiksi se ei varmasti jää.

(Tiivistelmä Mika Koivusalon artikkelista TM 8/01, s. 30-35)