Miljoonat iPhonen käyttäjät saivat joulukuussa viimein vahvistuksen epäilylleen, että Apple hidastaa tahallisesti vanhoja puhelimiaan parantaakseen uusien iPhone-mallien myyntiä.

Tai ainakin melkein. Geekbench-sivuston testeistä nimittäin selvisi, että Apple hidastaa puhelimia, kun akun kapasiteetti on heikentynyt riittävästi.

Apple vahvisti muutamaa päivää myöhemmin asian laidan olevan juuri näin. Apple kuitenkin kielsi lisänneensä suorituskykyä laskevan toiminnon myyntiä edistääkseen. Toiminnon tarkoitus on rajoittaa puhelimen akusta ottamaa virtaa ja estää näin yllättäviä sammumisia, joista Apple 6S -laite aikanaan kärsi.

Kuluttajat närkästyivät Applen salailusta ja ainakin yksi amerikkalaismies haastoi yrityksen oikeuteen. Apple on myöhemmin pahoitellut toimintaansa ja pyrkinyt paikkaamaan kuluttajien ja yrityksen välille revennyttä luottamuskuilua muun muassa laskemalla akun vaihdon hintaa merkittävästi.

Apple lupasi myös tuoda alkuvuodesta ohjelmistopäivityksen, jonka myötä käyttäjä voi jatkossa itse seurata puhelimensa akun kuntoa ja sen vaikutusta laitteen suorituskykyyn.

Toimitusjohtaja Tim Cook kertoi eilen ABC Newsin haastattelussa, että käyttäjät voivat halutessaan kytkeä suorituskykyä rajoittavan ominaisuuden kokonaan pois päältä.

”Jatkossa kerromme käyttäjälle, jos puhelimen suorituskykyä rajoitetaan laitteen odottamattoman sammumisen estämiseksi. Jos et halua sitä, ominaisuuden voi kytkeä pois päältä. Emme kuitenkaan suosittele tätä”, Cook totesi.

Uuden ohjelmistopäivityksen on Cookin mukaan määrä saapua ainakin ohjelmistokehittäjille helmikuun aikana.

Aiheesta kertoo TechCrunch -sivusto.