Arkeologi väittää: Kaksi Stonehengen suurinta kiveä olivat paikallaan miljoonia vuosia ennen ihmisten tuloa

Kaksi Stonehenge-monumentin massiivisinta kiveä olivat paikalla luonnostaan ennen ihmisten tuloa paikalle, ilmenee uudesta tutkimuksesta. Ne sattuvat sopivasti olemaan linjassa keskenään auringonnousu ja -laskuaikaan kesä- ja talvipäivänseisauksissa, kun päivä on pisimmillään ja lyhyimmillään.

Arkeologi Mike Pittsin mukaan esihistorialliset ihmiset rakensivat loput seremoniallisesta paikasta näiden kahden kiven ympärille. Hän on harvoja arkeologeja, jotka ovat saaneet tehdä alueella kaivauksia. Hänen artikkelinsa aiheesta on julkaistu British Archaeology -lehdessä.

Aiheesta ovat uutisoineet The Times ja Daily Mail.

Pittsin mukaan varhaiset ihmiset, jotka asuttivat Britanniaa viimeisen jääkauden jälkeen, huomasivat kivien linjauksen. He antoivat paikalle seremoniallisen merkityksen.

”Peruskivet” olivat olleet paikalla miljoonia vuosia.

Stonehengen ”kantakivi”. Kuva: Heikki Immonen / Wikimedia Commons

Arkeologi perustaa väitteensä kaivauksille, joita hän teki vuonna 1979. Tuolloin hän tutki ”kantakiveä” (Heel Stone) eli yksittäistä suurta kiveä, joka sijaitsee Stonehengen sisäänkäynnin ulkopuolella.

Pitts kertoo tuolloin löytäneensä ”kantakiven” viereltä kuopan, joka oli halkaisijaltaan noin kuusi metriä. ”Kantakivi” sijaitsee 75 metriä kiviympyrän keskustasta. Se painaa noin 60 tonnia. Sitä ei ole muotoiltu tai viimeistelty kuten muita kiviä.

Arkeologi uskoo, että  hänen löytämänsä kuoppa ei luultavasti olisi ollut nykyisin puuttuvan pystykiven pidike, vaan todennäköisemmin se olisi ollut ”kantakiven” aiempi paikka.

Kivikehässä sijaisevan toisen kiven vieressä on kuoppa. Myös tämä kivi on viimeistelemätön.

Pitts arvioi, että koska kivien siirtely vaatii voimia, ne on kannattanut muotoilla lähtöpaikassaan. Mutta näiden kivien muotoilemattomuus todistaisi hänen mukaansa sen, ettei niitä ole liikuteltu kovin kaukaa.

Lisää aiheesta arkeologia Stonehenge

Keskustelu

Olla paikoillaan on eri asia kun tulla siirretyksi vain lyhyen matkaa

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti
×

Kirjauduit palveluun rekisteröityneenä käyttäjänä. Voit osallistua keskusteluihin ja lukea palvelun maksuttoman sisällön. Tilaamalla saat käyttöösi koko digipalvelun.

HUOM! Jos sinulla on voimassa oleva Tekniikan Maailman tilaus, kirjaudu Otavamedia-tilin tunnuksilla. Ongelmatilanteissa voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluun.

Voit myös tilata palvelun käyttöösi tästä.