Heiltsukit ovat Brittiläisen Kolumbian provinssissa Kanadassa kymmeniä tuhansia vuosia elänyt intiaaniheimo.

Jo sukupolvien ajan heimon vanhimmat ovat kertoneet nuoremmilleen tarinoita Heiltsukien alkuperästä ja siitä, kuinka heidän esi-isänsä asuttivat Kanadan lounaisrannikon viimeisimmän jääkauden aikana. Heiltsukien esi-isät pakenivat jäätikköä perimätiedon mukaan Kanadan tundraiselle lounaisrannikolle.

Triquetin saarella viime vuonna suoritetut arkeologiset kaivaukset ovat nyt vahvistaneet perimätiedon paikkaansapitävyyden.

Arkeologian tohtoriopiskelija Alisha Gauvreaun johtamassa tutkimuksessa alueen maaperästä löydettiin useita muinaisia artefakteja, kuten puisia työkaluja ja hiilen palasia.

(Kuva: Grant Callegari/Hakai Institute)

Esineiden radiohiiliajoitus osoitti niiden olevan yksiä vanhimmista Pohjois-Amerikasta koskaan löydetyistä. Niiden iäksi on arvioitu noin 13 613–14 086 vuotta, siis esimerkiksi 10 000 vuotta Egyptin pyramideja vanhempia.

”Löytö on hyvin tärkeä, koska se vahvistaa sitä historiaa, josta kansamme on puhunut jo tuhansien vuosien ajan”, toteaa Heiltsuk-intiaanien perillinen William Housty CBC Newsille.

Löytö on merkittävä myös arkeologien näkökulmasta. Sen uskotaan valaisevan ensimmäisten amerikkalaisten alkuaikoja ja sitä, miten alue aikanaan on tullut asutetuksi.

Tutkimus toteutettiin Victorian yliopiston ja Hakai Instituutin yhteistyönä.