Arkeologit ovat löytäneet yli 2 500 vuotta vanhan muumiointityöpajan Egyptin ensimmäisestä pääkaupungista Memfisistä.

Löytö tehtiin Sakkaran nekropolista noin kolmenkymmenen kilometrin päässä Kairosta etelään. Hauta-alue on täynnä muinaisia pyramideja, temppeleitä ja luolia. Muumiointityöpaja löydettiin läheltä Unasin pyramidia.

Työpajasta löydettiin useita muumioijan työkaluja, kuten keramiikka-astioita, muumiokartonkia ja mittakuppeja. Arkeologit toivovat löydön paljastavan uutta tietoa muinaisten egyptiläisten muumioinnissa käyttämistä öljyistä ja tekniikoista.

Tutkijat kuvailivat tiedotustilaisuudessaan löytöään ”informaation kultakaivokseksi”. Työpajan yhteydestä löydettiin myös kallioperään kaivettuja hautakammiota täynnä sarkofageja, puisia arkkuja, luurankoja ja muumioita.

Yksi arvokkaimmista löydöistä on papin muumiota koristanut kullattu hopeanaamio.

”Naamion löytämistä voidaan pitää sensaationa”, egyptiläis-saksalaisen tutkimusryhmän johtaja Ramadan Hussein kertoi.

Egyptistä löytynyt kullattu hopeanaamio.

”Tällaisia arvometallisia naamioita on jäljellä vain hyvin vähän, sillä valtaosa korkea-arvoisten muinaisegyptiläisten henkilöiden haudoista on ryöstetty.”

Löytö oli ensimmäinen laatuaan lähes 80 vuoteen.

Uutisia Egyptistä tehdyistä arkeologisista löydöistä sopii odottaa lähitulevaisuudessa lisää, sillä maan antiikkiministeri Khaled al-Ananin mukaan ”tämä on vain alkua”.

Sakkaran nekropolissa on tehty arkeologisia kaivauksia viimeksi yli sata vuotta sitten. Monet löydöistä asetetaan näytteille myöhemmin tänä vuonna avattavaan Suureen egyptiläiseen museoon Gizassa.

Aiheesta uutisoi Phys.org-sivusto, jossa myös kuvia löydöistä.