Arkeologit ovat löytäneet Jordanian koillisosan autiomaasta 14 400 vuotta vanhan rieskan hiiltyneet jäänteet.

Löytö on merkittävä, sillä sen ovat leiponeet metsästäjä-keräilijät jopa neljä tuhatta vuotta ennen maanviljelystalouden alkamista. Se on myös varhaisin havainto leivästä.

Monikansallisen tutkimusryhmän mukaan leipä on todennäköisesti leivottu villiviljasta. Tällainen toiminta on ollut ensiaskel kohti maanviljelystalouden vallankumousta.

”Shubayqa 1 -kaivauksen löydöt ovat poikkeuksellisia ja ne antavat meille mahdollisuuden tutustua 14 000 vuotta vanhaan ruokakulttuuriin”, tutkijat toteavat tiedotteessaan.

Tutkimuksessa analysoitiin 24 eri näytettä, joissa on käytetty nykyisin viljeltyjen lajien, kuten ohran, kauran ja yksijyvävehnän villejä esi-isiä. Vilja oli jauhettu, siivilöity ja vaivattu ennen leipomista.

”Jäänteet ovat hyvin samanlaisia kuin neoliittisen kauden aikaiset rieskat, joiden jäänteitä on löydetty kaivauksilta Euroopasta ja Turkista. Tiedämme siis nyt, että leivänkaltaisia ruokia valmistettiin kauan ennen maanviljelyn alkamista”, Kööpenhaminan yliopiston arkeobotanisti Amaia Arranz Otaegui kertoo.

Lähi-Idän Levantissa 12 000–9 600 vuotta sitten vallinnut Natufin kulttuuri on ollut arkeologien erityisen mielenkiinnon kohteena, sillä se oli voimissaan siirtymäkaudella metsästäjä-keräilijä-kulttuurin ja maanviljelyskulttuurin välissä.

Arkeologiset löydöt natufilaisten metsästäjä-keräilijöiden elinalueilla ovat tarjonneet vihjeitä siitä, että ihmiset alkoivat hyödyntää kasveja uudella ja tehokkaammalla tavalla jo varhain.

”Tämä todistusaineisto vahvistaa joitain näistä ajatuksista. Se osoittaa, että leipominen keksittiin kauan ennen maanviljelystä”, Kööpenhaminan yliopiston arkeologi Tobias Richter jatkaa.

”Voi olla, että varhainen ja runsaasti aikaa vienyt leivän valmistus villiviljasta on ollut keskeinen ajuri maanviljelystalouden vallankumouksessa, jossa villiviljaa alettiin kasvattaa kätevämmän ruoantuotannon vuoksi.”

Hiiltyneitä ruoanjäänteitä tutkittiin elektronimikroskoopilla, jolla tutkijat pystyvät erottamaan toisistaan leivän, taikinan ja puuron.

Tutkimus julkaistaan Proceedings of the National Academy of Sciences –tiedejulkaisussa. Aiheesta lisää tutkimustiedotteessa.