Arkeologit uskovat onnistuneensa ratkaisemaan yhden suurimmista arvoituksista, mitä liittyy Gizassa Egyptissä sijaitsevan Kheopsin pyramidin rakentamiseen.

Noin vuonna 2 560 ennen ajanlaskun alkua rakennettu alunperin 146,6 metriä korkea ja nykyisin 138 metriä korkea Kheopsin pyramidi oli maailman korkein rakennus yli 3 800 vuoden ajan. Se on ainoa edelleen olemassa oleva maailman seitsemästä ihmeestä.

On pitkään ollut tiedossa, että pyramidin päällysteen kalkkikivi saatiin Niilin itärannan louhoksilta Turasta. Sisällä oleviin kammioihin käytetty graniitti Assuanista 800 kilometrin päästä Niilin yläjuoksulta.


Epäselvyyttä on kuitenkin ollut siitä, miten 170 000 tonnia rakennusmateriaalia on aikanaan saatu kuljetettua Gizaan pitkän matkan yli.

Nyt tuo mysteeri on saattanut saada arvoituksen uuden papyryslöydön ansiosta. Papyryksessä on kuvattu pyramidin rakentamista, ja sen mukaan materiaali tuotiin alueelle Niiliä pitkin puisilla veneillä ja niitä ohjailevilla köysillä.

Löydöistä kerrotaan brittikanava Channel 4:n tuoreessa dokumentissa, joka esitetään maanantai-iltana. Löydöistä kertoo ennakkoon Daily Mail -lehti.

Kukin 2,5-tonninen kivi tuotiin alueelle sitä varten erillisesti suunniteltuja kanavia pitkin. Kanaviin oli ohjattu vettä Niilistä pyramidin rakentamista varten. Veneet saapuivat lastinsa kanssa erilliseen satamaan, joka oli rakennettu vain muutaman metrin päähän pyramidin pohjan reunasta.

Tutkijoiden löytämä papyryskäärö on ainoa aikalaiskertomus siitä, miten pyramidi on rakennettu. Sen on kirjoittanut Merer-niminen henkilö, joka on johtanut 40 eliittityöntekijän ryhmää.

Arkeologi Mark Lehner on dokumentin mukaan löytänyt todisteita vesiväylästä pyramidin nykyisen alustan alustan alta.

”Me olemme löytäneet kanava-altaan, jonka uskomme olevan tärkein tavaroiden tuontipaikka Gizan pyramidin juurelle”, Lehner sanoo.

Lue Tekniikan Maailman artikkeli vuodelta 1995 antiikin ja nykymaailman seitsemästä ihmeestä!