JUURI kun maa on vaipunut kesälomakoomaan, saamme ihmeteltäväksemme pienen, mutta ajatuksia herättävän uutispommin: oikeusministeriön työryhmä ehdottaa, että automaattisen kameravalvonnan rikesakot pitäisi ohjata suoraan ylinopeutta ajaneiden autojen haltijoille maksamatta jääneiden pysäköintivirhemaksujen tapaan!

Ehdotuksen taustalla on poliisin työn helpottaminen ja tätä kautta halu lisätä kameravalvontaa. Nykyinen systeemi, jossa ylinopeuden ajaja täytyy sitovasti tunnistaa, on teettänyt poliisille valtavasti töitä, luultavasti niin paljon, että sakkotuotot eivät ole kattaneet tutkintakuluja. Tämä on osaltaan hillinnyt kameravalvonnan lisääntymistä. Poliisihan potee muutoinkin huutavaa resurssipulaa.

Ehdotuksen toteutuminen vaikeuttaisi kuitenkin monen syyttömän hallintoalamaisen asemaa. Jonkinmoinen osa sakkolapusta ohjautuisi väärille henkilöille, minkä jälkeen näiden olisi syyttömyytensä osoittaakseen tehtävä palkatonta työtä. Aiheettoman ylinopeussakon saaneen olisi ilmeisesti itse kaivettava syyllinen esiin, mikä joissakin tapauksissa saattaa olla kiusallista ja haitata jopa henkilösuhteita.

Oman lukunsa muodostavat firmojen autot, joita ajavat monet eri henkilöt. Voi vain kuvitella, minkälaisia riitoja työyhteisöissä syntyy, kun mahdollisia syyllisiä vaaditaan epäselvissä tapauksissa ilmoittautumaan.

Jos kaikki autoilijat noudattaisivat nopeusrajoituksia, liikenne olisi nykyistä turvallisempaa. Se on kiistaton tosiasia. Silti tähän tavoitteeseen pääsemiseksi ei pitäisi tehdä mitä tahansa. Ennen kuin työryhmän ehdotusta aletaan toteuttaa, kannattaa vielä tarkasti pohtia, mitä kaikkia sivuvaikutuksia sillä on.

(Pääkirjoitus TM 12/2003, s. 9)