Ihmiskunta on kehittynyt viimeksi kuluneen viidenkymmenen vuoden aikana nopeammin kuin koskaan aikaisemmin. Seuraavan sadan vuoden aikana tahti ei ainakaan tule hidastumaan, uskovat asiantuntijat.

Tajusimme sitä tai emme, jo se, että kannamme taskussamme älypuhelinta, tekee meistä varhaisen tason aivo–tietokone-käyttöliittymän. Viidenkymmenen vuoden kuluttua meillä tuskin on enää edes taskuja, sillä kaikki tarpeellinen tapahtuu aivoihimme integroidun tietokoneen avustuksella.

Ei tarvita asiantuntijaa toteamaan, että tällaisen tulevaisuuden ennusmerkit ovat jo nyt ilmassa. Mediassakin uutisoidaan jatkuvasti geenimuuntelun ja bioniikan edistysaskeleista.

Asiantuntijat osaavat kuitenkin paremmin visioida, miltä tällainen tulevaisuus tulee näyttämään. Ja siksi The Guardian kysyi kuudelta ekspertiltä, miten ihmiskeho tulee muuttumaan sadassa vuodessa.

Tulevaisuudessa ihmiset käyvät vaihtamassa ja päivittämässä raajojaan jatkuvasti.

Englantilaisen Open Bionicsin perustaja Samantha Payne esimerkiksi uskoo, että pian terveetkin ihmiset tulevat vaihtamaan täysin toimivat raajansa proteeseihin, koska ne ovat yksinkertaisesti ylivertaisia.

”Uskon teknologian kehittyvän siihen pisteeseen, että bioniset raajat ylittävät ihmiskehon toiminnallisuuden. Ja mikä siinä vaiheessa estäisi ihmisiä vaihtamasta raajojaan parempiin?”

Transhumanismin puolestapuhuja Zoltan Istvanin mukaan tämä tulevaisuus ei edes ole enää kovin kaukana. Hän uskoo, että robottiraajat ajavat ohi biologisista viidessätoista vuodessa.

”Tulevaisuudessa ihmiset käyvät vaihtamassa ja päivittämässä raajojaan jatkuvasti”, hän kertoo. Vielä bionisia raajoja suurempi edistysaskel tulee Istvanin mukaan kuitenkin olemaan bioniset elimet, kuten sydän tai silmät.

”Niiden avulla ihmiset voivat saavuttaa asioita, joista aiemmin ei uskallettu edes haaveilla. Voit kiivetä Mount Everestille 80-vuotiaana, tai harrastaa seksiä läpi yön.”

Viime aikoina on puhuttu paljon siitä, miten robotit ja tekoäly tulevat viemään tulevaisuudessa lähes kaikki työpaikat. Bionisten raajojen ja elimien sekä aivoihimme integroitujen tietokoneiden avulla pystymme kenties välttämään tämän tulevaisuuden.

”Kalifornialaiset yritykset kuten Kernel ja Neuralink yrittävät ratkaista ongelman tekemällä ihmisistä tehokkaampia työntekijöitä mahdollistamalla ihmisaivojen ja tietokoneiden kommunikaation.”

Istvan myöntää, että ”parviäly-tulevaisuus” voi olla jollekin utopian sijaan dystopiaa, mutta maailmantalouden ylläpitäminen voi tarkoittaa sitä, että meistä tulee enemmän koneita kuin tahtoisimme.

Kun kaikki olemme lopulta osa parviälyä, ja pystymme vaihtamaan kuluneita osiamme uusiin, tulee ihmisistä käytännössä kuolemattomia.

Sen sijaan, että teknologia tuhoaisi meidät, se tulee yhdistymään meihin.

”Uskon, että kahdenkymmenen vuoden kuluttua on 50/50-mahdollisuus, että pystymme jo hallitsemaan ikääntymistä”, biolääketieteen ikääntymistutkija Aubrey de Grey kertoo.

”Sadan vuoden kuluttua olemme saavuttaneet tämän tavoitteen 80–90 prosentin todennäköisyydellä.”

Vaikka kaikkia ikääntymiseen liittyviä tekijöitä pystymme tuskin koskaan täysin hallitsemaan, olisi meillä tuolloin riittävä kyky estää iän tuoman vahingon syntyminen, että jotkut voisivat elää jopa tuhat vuotta.

”Meistä tulee yksinkertaisesti suuremman käyttöjärjestelmän komponentteja. Sen sijaan, että teknologia tuhoaisi meidät, se tulee yhdistymään meihin. Kehossamme tulee tulevaisuudessakin olemaan ihmisen ominaisuuksia, mutta tulevaisuuden ihminen ei näytä yhtään sellaiselta kuin mitä me nyt kutsumme ihmiseksi”, Braden Allenby Arizonan osavaltionyliopistosta summaa.

Lisää aiheesta The Guardianin laajassa artikkelissa.