Astianpesukoneiden vuotavat putket aiheuttavat vuosittain useita tuhansia vesivahinkoja. Eikö asialle voisi tehdä jotain? Pitääkö meidän kotivakuutusmaksujen maksajina vain osallistumaan miljoonia haaskaavan vesileikin kustannuksiin?

Tekniikan Maailman numerossa 20/2018 kerrotaan, että suurin syy astianpesukoneiden vuotoihin on rikkoutunut tulo- tai poistovesiletku.

Pelkästään taloyhtiöissä astiapesukoneesta johtuvia vesivahinkoja tapahtuu noin 5 000 vuosittain, joista kolmannes johtuu vaurioituneesta tai huonosti kiinnitetystä poistoletkusta.

Vahingon suuruus riippuu siitä, kuinka nopeasti vahinko havaitaan. Pahimmassa tapauksessa kone valuttaa vettä huomaamattomasti rakenteisiin, ja vesivahinko tulee esiin vasta alakerran naapurin huomiosta.

Vakuutusyhtiöt ovat suositelleet astianpesukoneen liitosputkien vaihtamista viiden vuoden välein. Eikö vaihto- tai tarkistustehtävä voisi kuulua taloyhtiöiden vuosittaisiin huoltotehtäviin? Alkuun riittäisi, että edes joku asiaa ymmärtävä kävisi tarkistamassa tilanteen tiskipöydän alla, jos asukasta itseään asia ei kiinnosta.

Putkien vaihtohommiin ei silti kannata lähteä suin päin, sillä vakuutusyhtiö perää mielellään asennusvirheen aiheuttamat vuotokustannukset tekijältä. Ammattilaisella on vastuuvakuutukset omien virheiden varalle, mutta omatoiminen harrastaja-asentaja pääsee helposti kotivakuutuksesta huolimatta osallistumaan korjauskustannuksiin.

Ratkaisu voisi olla, että taloyhtiön huoltohenkilö osallistuu muutaman päivän kurssille ja pätevöityy (saa sertifikaatin) myös kiinteistövakuutusyhtiön mielestä astianpesukoneiden putkien vaihtotöihin. Näin luotaisiin malli, jossa kaikki voittavat – niin asukas, taloyhtiö, kiinteistöhuolto ja vakuutusyhtiöt eli koko yhteiskunta.

Parannuskehotuksia voi tietysti kohdistaa myös astianpesukoneiden valmistajille, joiden tulisi kiinnittää enemmän huomiota liitosputkiin – myös poistoputken laatuun. Saatavilla on kestävämpiä ja toki kalliimpia putkimateriaaleja esimerkiksi teräskudosletkuja, joiden pitäisi kestää guttaperkka-muoviletkuja pidempään.

Vesivahinko ei ole kenellekään mukava asia, ei vahingosta kärsivälle eikä naapureillekaan. Yläkerrasta valunut tiskivesi aiheuttaa helposti naapurille normaalielämää haittaavan viikkoja kestävän kuivaus- ja korjausprojektin.

Vesivuotojen ennalta ehkäisy on meidän kaikkien etu, jotta vakuutusmaksujen nousua saataisiin edes hieman hillittyä. Taloyhtiöiden ja omakotiasukkaan omatoiminen ennakkohuolto pitäisi toki palkita vakuutusmaksualennuksin. Vaihtotöiden aiheuttamat kustannukset pystyttäisiin näin vuosien mittaan kattamaan – ainakin osittain.

Lue lisää astianpesukoneiden vuotoriskistä!