Brittiläisen Bristolin yliopiston tutkijat ovat löytäneet Atlantin valtameren syvyyksistä bakteerin, joka kykenee tappamaan antibiooteille vastustuskykyisiä MRSA-sairaalabakteereja, kertoo Daily Mail.

”Bakteeri 46” -niminen bakteeri tuottaa alustavien tutkimusten mukaan antibioottina toimivaa yhdistettä. Bakteeri löydettiin kahden kilometrin syvyydessä viihtyvästä syvänmeren sienieläimestä.

Brittitutkijat pitävät löydöstään niin mullistavana, että heidän mukaansa se voi avata ”antibioottilöytöjen kultaisen aikakauden”, lehti kirjoittaa.

Bristolin yliopisto on tiedottanut löydöstä ensimmäisen kerran jo viime vuonna.

MRSA, metisilliinille (antibiootti) resistentti Staphylococcus aureus -kokkibakteeri on erityisesti sairaaloissa esiintyvä tulehduksia ihmisille aiheuttava mikrobi, joka on vastustuskykyinen useille yleisesti käytetyille antibiooteille.

Tieteilijät ottivat Atlantin keskisellä alueella sijaitsevista tutkimuskohteista yhteensä viisi sienieläintä mukaansa näytteeksi ja pakastivat ne nestemäisellä typellä.

Laboratoriokokeissa brittitutkijat asettivat sienieläimistä eristettyjä bakteereita petrimaljoille, joissa oli ihmisen suolistobakteereita sekä MRSA-sairaalabakteereja.

He havaitsivat, että suolisto- ja sairaalabakteerit kuolivat ”bakteeri 46”-bakteerin ympäriltä.

Bakteerin tuottamien mahdollisesti antibioottisten aineksien mahdollista myrkyllisyyttä ihmissoluissa testataan parhaillaan. Tutkinnan alla on myös se, miten yhdiste vaikuttaa tulehdukseen.

”Emme halua antaa potilaalle molekyyliä, joka parantaa tulehduksen, mutta vahingoittaa esimerkiksi maksaa. Ei ole hyvä juttu, jos molekyyli toimii hyvin petrimaljalla, mutta hajoaa ja katoaa ihmiskehossa ennen kuin se ehtii vaikuttaa millään tavalla”, kertoi tutkimusta johtanut, Bristolin yliopiston tohtori Paul Race Daily Mailille.

Tutkijaryhmä huomauttaa, että varsinainen lääke ei välttämättä ole lääkäreiden saatavilla vielä kymmeneen vuoteen.