HYVÄÄ

  • Avoin ja kuulas sointi
  • Täsmällinen tilavaikutelma
  • Monikäyttöisyys

HUONOA

  • Ei automaattista virrankatkaisua

Aurelia Miniara ei ole koolla pilattu. Etulevyn mitat ovat 11 x 17 cm ja kotelon syvyys 14 cm. Verkon takaa pilkottaa kaksi 5,7-senttistä koko äänialueen elementtiä, ja bassotoisto on viritetty refleksikotelon avulla.

Elementit ovat todellakin samanlaisia ja toistavat saman äänialueen, eli toinen ei ole basso ja toinen diskantti. Vastaavanlaisia ratkaisuja näkee pienissä bluetooth-kaiuttimissa, jollainen Miniarakin tavallaan on.

Erona on tosin se, että elementit on sijoitettu Aurelian kehittämään csr-aallonohjaimeen (cylinder source radiator). Siitä puhumme tarkemmin, kunhan pääsemme arvioimaan kaiuttimen äänenlaatua.

Kotelo on valmistettu UPM Formi -biokomposiitista, ja sen väriksi voi sisustukseen istuvan valkoisen lisäksi valita punaisen, sinisen tai mustan. Virtalähteet ovat erillisiä, ja niistä lähtee kaiuttimeen vain ohut kaapeli.

Kaapeleilla tai ilman

Takana on kaksi linjatuloa, joista ensimmäisessä on 3,5 mm:n liitin ja toisessa on rca. Toinen rca on linjalähtö, joka soveltuu kahden Miniaran yhdistämiseen tai vaikka subwooferin kytkemiseen.

Yhteen Miniara-kaiuttimeen äänen saa joko bluetooth 4.0 -yhteydellä tai jommankumman linjatulon kautta. Langattomassa stereotoistossa yksi kaiutin ottaa vastaan bluetooth-signaalin, minkä jälkeen ääni viedään toiseen kaiuttimeen rca-kaapelilla.

Jos kotiteatterissa on linjalähdöillä varustettu vahvistin, viisi tai vaikka seitsemän Miniaraa soveltuvat myös elokuvien äänentoistoon. Viimeistään silloin niiden seuraksi kannattaa harkita erillistä subwooferia.

Kaiuttimen toimintatilaa hallitaan takana olevasta liukukytkimestä. Sen vieressä on virtakytkin, jota tarvitaan jatkuvasti, koska automaattista virrankatkaisua ei ole. Niinpä usean kaiuttimen järjestelmä kannattaa liittää esimerkiksi kytkimellä varustettuun pistorasiaan tai käyttää hyväkseen vahvistimen kytkettävää verkkoliitäntää.

Akulla varustettua Miniaraa voi kuunnella myös ulkona, ja virtaa riittää ainakin vuorokaudeksi ja jopa pitempään. Myöhemmin myyntiin on tulossa akuton versio, jonka saa 40 euroa halvemmalla, eli noin 220 eurolla.

Isoveljen ääni

Taitavan ja tavoitteistaan tietoisen kaiutinsuunnittelijan tuntee siitä, että kaikki mallit pienimmästä suurimpaan kuulostavat pitkälti samanlaisilta. Isommissa on enemmän kapasiteettia ja bassotoisto ulottuu yleensä alemmas, mutta kaikki kaiuttimet tunnistaa silti saman perheen jäseniksi.

Huomattavasti isommista Aurelioista lainattu csr-aallonohjain auttaa Miniaraa tuottamaan tarkan ja kolmiulotteisen tilavaikutelman. Kahden Miniaran väliin avautuu uskottava äänimaisema jopa muutaman metrin etäisyydelle saakka, mikä on poikkeuksellista näin pienelle kaiuttimelle.

Keskialueella on sopivasti särmää, ja laulaja sekä soolosoittimet nousevat selkeästi esiin. Diskantti ei kuulosta yhtä kirkkaalta ja kuulaalta kuin titaanikalotilla varustetuissa isoimmissa Aurelioissa, mutta on silti puhdas verrattuna lähes mihin tahansa kokoäänialueen elementeillä toteutettuun bluetooth-kaiuttimeen.

Tulpilla tai ilman

Bassotoisto ulottuu kotelon kokoon nähden alas, valmistajan mukaan jopa 90 hertsiin. Äänessä on hieman ylimääräistä muhkeutta, mikä lienee pakollinen valinta, jotta Miniara ei isossa myymälätilassa soi liian ohuesti, kun sitä verrataan tyypillisiin bluetooth-kaiuttimiin.

Kun kaiuttimet tuo kotiin, basso saattaa kuulostaa hifistin makuun turhan pyöreältä ja paksulta – etenkin jos huone on pieni ja/tai kaiuttimen vie lähelle seinää. Tilanne korjaantuu onneksi helposti, kun refleksiaukkoihin työntää vaahtomuovitulpat. Liian tiukasti aukkoja ei silti pidä tulpata, koska silloin sointi ohenee liikaa.

Valmistajan kotisivuilla Miniaran kaveriksi ehdotetaan subwooferia. Se tuo toki bassotoistoon auktoriteettia, mutta nostaa samalla järjestelmän hintaa.

Kahden ja jopa yhden Miniaran hinnalla saa isommat aktiivikaiuttimet, joissa on linjatulot sekä bluetooth, muttei kuitenkaan akkua. Ääni ei sekään välttämättä ole yhtä tasapainoinen ja neutraali.

Erittäin pientä, kauniisti soivaa, hillitysti muotoiltua ja monikäyttöistä aktiivikaiutinta etsivän kannattaa ottaa Aurelia Miniara tosissaan ja koekuunnella sitä kaikessa rauhassa.

Aurelia Miniara

Hintaluokka: 220–280 euroa kappale

Valmistaja: Aurelia Loudspeakers, www.aurelia.fi

Mitat ja paino: 11 x 17 x 14 cm, 1 kg