Auringon koronaan on avautunut suuri aukko, minkä vuoksi Maahan on odotettavissa kohtalaisen kokoinen geomagneettinen myrsky, kertoo Science Alert.

Tämä tarkoittaa, että revontulien tarkkailijoilla on myös hyvät mahdollisuuden nähdä revontulia.

Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA on julkistanut varoituksen G2-tasoisesta aurinkomyrskystä tiistaina 11. päivänä.

G2 tarkoittaa maltillisen kokoista myrskyä asteikolla, missä G5 on isoimman tason myrsky.

Auringon aktiivisuus on tällä hetkellä suhteellisen alhaisella tasolla sen 11-vuotisessa syklissä. Tästä huolimatta Auringon koronaan voi silti avautua ”aukkoja”. Nämä aukot ovat viileämpiä, vähemmän tiiviitä alueita Auringon kaasukehässä, jotka vaikuttavat Auringon magneettikenttään. Näiltä alueilta voi vapautua helpommin aurinkotuulia, ja sähkömagneettista säteilyä voi vapautua avaruuteen.

Geomagneettiset myrskyt johtuvat Maata kohti suuntautuvista koronan massapurkauksista. Niissä Aurinko roihauttaa avaruuteen suuren magnetoituneen kaasupilven.

G2-tasoinen myrsky ei aiheuttane vaurioita, mutta näyttäviä revontulia se voi synnyttää. Revontulien pitäisi olla voimakkaimpia alueella, joka on alla olevalla kartalla vihreän ja keltaisen viivan välissä, eli juuri Suomen eteläpuolella.

G2 Watch - Auroral Prediction

Lue Tekniikan Maailman näköislehdestä artikkeli revontulista vuodelta 1999!