Kalifornian San Diegon yliopiston tutkijoiden mukaan Auringon aktiivisuus saavuttaa ”suuren minimin” vuosisadan puolessavälissä.

Auringon säteilyn vähentyessä Maahan kantautuu vähemmän lämpöä, joka voi tutkijoiden mukaan hidastaa ilmaston lämpenemistä.

Syytä huoleen ei kuitenkaan ole. Auringon on määrä ylläpitää elämää maapallolla vielä viiden miljardin vuoden ajan. Auringon magneettikentässä tapahtuu aika-ajoin muutoksia, jotka vaikuttavat sen säteilyvoimakkuuteen.

Suureksi minimiksi kutsutaan sattumanvaraisin väliajoin tapahtuvaa jaksoa, jossa Auringon magneettikenttä heikkenee ja auringonpilkkuja muodostuu vähemmän. Auringon magneettikentän heikentyessä Maahan saapuu tavallista vähemmän ilmastoamme lämmittävää ultraviolettisäteilyä.

Viimeksi kuluneen 400 vuoden aikana Auringossa on havaittu kaksi tällaista aktiivisuusminimiä. Vuosien 1645–1715 välille ajoittunut Maunderin miniminä tunnettu jakso aiheutti pikkujääkauden, jonka myötä Thames-joki jäätyi useasti. Tämän aktiivisuusminimin ansiosta Ruotsi onnistui valloittamaan Tanskan marssimalla jäätyneen Itämeren yli.

Seuraavan kerran Auringon aktiivisuus laski merkittävästi vuosien 1790–1820 välillä, Daltonin miniminä tunnettuna aikakaudella.

Auringonpilkkuhavainnot viimeksikuluneen neljänsadan vuoden ajalta.

Tutkijoiden laskelmien mukaan vuosisadan puoliväliin sijoittuva suuri minimi laskee Auringon ultraviolettisäteilyn määrää 7 prosenttia normaalin yhdentoista vuoden pituisen aktiivisuusjakson alinta jaksoa enemmän.

Auringosta Maahan saapuvan säteilyn määrän vähentyminen saa aikaan tapahtumaketjun, jossa otsonikerros alkaa ohentua. Otsonikerroksen ohentuminen muuttaa stratosfäärin lämpötilarakennetta, joka puolestaan säätelee ilmastoa ilmakehän alemmissa osissa – vaikuttaen näin tuuliin ja sääolosuhteisiin.

”Ilmaston viileneminen ei kuitenkaan ole universaalia”, tutkijat toteavat tiedotteessaan. Samaan aikaan kun Euroopan alueen ilmasto viileni Maunderin minimin aikaan, esimerkiksi Alaskassa ja eteläisessä Grönlannissa lämpötilat nousivat.

Tutkijoiden mukaan seuraavaksi alkava aktiivisuusminimi ei pysäytä ilmaston lämpenemistä, mutta voi hidastaa sen etenemistä.

”Suuren minimin viilentävä vaikutus on vain murto-osa ilmakehässä lisääntyvän hiilidioksidin aiheuttamasta lämpenemisestä.”

Aiheesta lisää San Diegon yliopiston tiedotteessa. Tutkimus on julkaistu Astrophysical Journal -tiedejulkaisussa.

Myös brittiläiset ja venäläiset tutkijat ovat laskeneet Auringon aktiivisuuden laskevan 2030-luvulta alkaen. Tekniikan Maailma kertoi tästä tutkimuksesta joulukuussa.