Avaruusjärjestö Nasa kertoo, että sen ”Aurinkoa koskettavaa” avaruusluotaimeen on saatu asennettua sen lämpösuojain.

Nasa aikoo lähettää piakkoin avaruuteen Parker Solar Probe -luotaimen, jonka on tarkoitus mennä lähemmäs Aurinkoa kuin mikään ihmisen valmistama esine. Kesäkuun 27. päivänä luotaimeen asennettiin Nasan tiedotteen mukaan sen lämpösuojain, jota kutsutaan nimellä Thermal Protection System eli TPS.

Elokuussa matkaan lähtevän luotaimen on määrä asettua Aurinkoa kiertävälle radalle noin 6,5 miljoonan kilometrin päähän siitä. Parker Solar Proben on tarkoitus analysoida Auringon koronan toimintaa.

Valkoisen pinnoitteen on määrä heijastaa Auringon valoa.

Näin lähelle Aurinkoa uskaltauduttaessa on tietenkin tärkeää suojata sitä kuumuudelta. Nasan kuvauksen mukaan suojain kuulostaa yllättävänkin yksinkertaiselta. Se koostuu kahdesta hiilikomposiitista koostuvasta paneelista, joiden välissä on reilun 11 sentin paksuinen vaahtomuoviydin.

Jotta suojus heijastaisi pois Auringon lämpöä mahdollisimman paljon, se on pinnoitettu erityisellä vaalealla pinnoitteella.

Läpimitaltaan lämpösuojus on vajaat kaksi ja puoli metriä, ja sen on tarkoitus suojata luotainta varjollaan. Suojuksen lämpötila nousee Auringon lähellä 1 370 celsiusasteeseen, mutta suojus pitää luotaimen lämpötilan 29 asteessa.

Painoa suojuksella on 72 kiloa. Se ei saa olla kovin painava, koska luotaimen on tarkoitus kulkea avaruudessa hyvin nopeasti.

Tähän asti lähimmäksi aurinkoa on ihmisen lähettämänä avaruusaluksena yltänyt vuonna 1976 Helios 2 -luotain, joka kävi Auringosta 43 miljoonan kilometrin päässä. Uusi luotain käy siis tähän verrattuna huomattavasti lähempänä aurinkoa. Maapallo on Auringosta noin 150 miljoonan kilometrin päässä.