Australian hallitus alkaa järjestämään satunnaisia huumetestejä sosiaalituilla eläville, kertoo New Scientist.

Kaksivuotisen pilottikokeen on määrä alkaa tammikuussa 2018, mikäli hallituksen esitys saa parlamentin hyväksynnän.

Kokeeseen valitaan 5000 sosiaalitukien varassa elävää kansalaista, joille voidaan suorittaa satunnaisia huumetestejä sylki-, virtsa tai hiusnäytteistä.

Mikäli huumetesteri näyttää positiivista, kahdeksankymmentä prosenttia tuista siirretään erityiselle ”välttämättömyyskortille” (BasicsCard), jota voi nimensä mukaisesti käyttää vain välttämättömiin maksuihin, kuten vuokraan ja elintarvikkeisiin.

Positiivisen näytteen antaneet kansalaiset ohjataan terveydenhuollon piiriin mahdollisen riippuvuuden hoitamiseksi.

Konseptin testikaupungeiksi on valittu kolme australialaista kaupunkia, joissa on poikkeuksellisen korkeat työttömyys ja huumausaineiden käyttölukemat.

”Menettelyn tarkoituksena on tarjota huumeidenkäyttäjille apua, joka ohjaa heitä takaisin työelämään ja kohti parempaa elämää heille ja heidän perheilleen”, sosiaalipalveluministeri Christian Porter totesi tiedotteessa.

Vastaavia menettelytapoja on kokeiltu aiemmin myös Uudessa-Seelannissa sekä Utahin ja Missourin osavaltioissa Yhdysvalloissa – heikoin tuloksin. Uudessa-Seelannissa vain 22 kahdeksastatuhannesta antoi koejakson aikana positiivisen näytteen.

Australialaiset terveydenhuoltoalan yhdistykset ovatkin ilmaisseet huoleenaiheensa menettelyn haittapuolista.

”Huumausaineriippuvuudet ovat monimutkaisia, kroonisia ja helposti uusiutuvia lääketieteellisiä sairauksia. Rankaisevien menettelyjen ja pakkohoidon on huomattu olevan tehottomia”, toteaa Royal Australian College of General Practicioners -yhdistyksen puheenjohtaja Hester Wilson.

Myös Australian Medical Associationin johtaja Michael Gannon on samoilla linjoilla:

”Kun puhumme huumeidenkäyttäjistä, puhumme todellisuudessa yhteiskuntamme haavoittuvaisimmista ihmisistä, jotka tarvitsevat auttavaa kättä. Hallituksen esittämä menetelmä vain edesauttaa huumeidenkäyttäjien stigmatisaatiota ja kurjuutta.”

Australia tunnetaan kärkevistä menetelmistään yhteiskunnan epäkohtien korjaamisen työkaluna. Maassa on otettu käyttöön aikaisemmin niin kutsuttu ”Ei rokotuksia, ei tukia” -menetelmä, jossa lastensa rokottamisesta kieltäytyvät menettävät näin oikeuden kaikkiin valtion myöntämiin tukiin, jotka voivat olla jopa 15 000 Australian dollaria vuodessa.

Hallituksen aikomuksena on laajentaa sosiaalitukien piirissä olevien huumetestaus koko maahan, mikäli pilottikoe osoittautuu onnistuneeksi.