Lähes neljännes suomalaisista on valmis hankkimaan auton käyttöönsä yksityisleasingilla, kertoo torstaina julkaistu Danske Bankin rahoitusyhtiö Danske Financen autobarometri.

Suomalaiset ovat näin seuraamassa ruotsalaisten ja erityisesti tanskalaisten esimerkkiä. Tanskassa ja Ruotsissa vajaa kolmannes autoista rahoitetaan yksityisleasingilla.

Barometri kertoo, että erityisen paljon yksityisleasing kiinnostaa autottomia, jotka nyt suunnittelevat auton ostoa.

”Suomessa auto halutaan omistaa. Tähän vaikuttavat hintamielikuva, osittain puutteellinen käsitys autoilun kokonaiskustannuksista ja kulttuuriset tekijät, jossa ajatellaan, että laina-auto on noloa. Kyselytutkimus osoittaa, että suomalaiset alkavat olla valmiita yksityisleasingin yleistymiseen. Auton liisaaminen ei ole enää häpeä”, Danske Financen johtaja Altti Kuuri sanoo tiedotteessa.

Yksi este yksityisleasingin yleistymiselle on barometrin mukaan kuluttajien käsitys leasingin hinnasta. Suomalaisista 60 prosenttia pitää yksityisleasingia kalliina vaihtoehtona.

”Leasing saattaa tuntua kalliilta, kun sitä vertaa vain autolainan kuukausierään tai jo maksettuun autoon. Silloin unohtuvat kuitenkin autoilun monet kustannukset. Vakuutukset, huollot ja esimerkiksi renkaiden säilyttäminen aiheuttavat kustannuksia, joita autoilija ei välttämättä ota huomioon. Yksityisleasingissa kuukausimaksu kertoo autoilun kustannukset selkeästi”, Kuuri sanoo.

Viime kuukausien aikana esimerkiksi Škoda ja VV-auto ovat kertoneet aikovansa alkaa tarjota yksityisleasingiä Suomessa.

Auton hankinnasta unelmoi tutkimuksen mukaan reilu viidennes suomalaisista. 40 prosenttia autosta unelmoivista aikoo toteuttaa tämän unelmansa seuraavan 12 kuukauden aikana. Tämä tarkoittaa, että jopa puoli miljoonaa suomalaista voi asioida autokaupassa vuoden aikana.

”Auto on iso hankinta, johon on luontevaa ryhtyä, kun taloudessa menee hyvin ja työmarkkinatilanne on vakaa. Suomeen pari vuotta sitten rantautunut positiivinen suhdannekäänne heijastuukin selvänä nousuna autonostoaikeissa”, toteaa Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist.

Tutkimuksesta selviää myös se, että kolmannes auton ostoa suunnittelevista arvioi tulevan autonsa maksavan 10 000-20 000 euroa. Neljännes arvioi auton hinnan jäävän alle 10 000 euroon. Puolet auton ostoa suunnittelevista aikoo hankkia korkeintaan kolme vuotta vanhan auton.

”Suomalaiset ajavat muita pohjoismaalaisia selvästi vanhemmilla autoilla. Yksi selitys tälle voi olla muissa maissa yleisempi yksityisleasing. Yksityisleasingin avulla voi hankkia uudemman auton mahdollisesti jopa pienemmällä kokonaiskustannuksella”, Altti Kuuri sanoo.

Kyselyyn vastasi 1 465 henkilöä. Tutkimuksen tulokset on painotettu vastaamaan suomalaista väestöä sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan. Tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin Taloustutkimuksen Internet-paneelissa maaliskuussa 2018.