Kevään merkkeihin kuuluvat moottoripyörien ohella autoharrastajien hartaudella rakentamat menopelit, jotka värittävät katukuvaa talliunien jälkeen.

Tosiharrastamiseen tarvitaan jonkin verran korjaustaitoa, tahtoa ja paljon aikaa. Siihen liittyy myös ylellisyyttä, johon arkiautoilussa ei ole varaa: pienet (ja suuretkin) viat ikään kuin kuuluvat asiaan ja ne annetaan anteeksi olankohautuksella.

Anteeksianto unohtuu, kun käyttöauto alkaa kiukutella. Silloin nimittäin useimmiten vähintään tahto ja aika ovat kortilla.

Pelottavinta on, että auto tuntee ajajansa heikkoudet ja vika iskee pahimmalla hetkellä herkimpään hermosäikeeseen – tai siltä se tuntuu.

Todisteitakin teorian puolesta on tullut vastaan: Kaverini farmariauton takaluukku jämähti ikilukkoon juuri siinä vaiheessa, kun tavaratilaa olisi eniten tarvittu lastenkärryjen ja muun vauvatarpeiston kuljetukseen.

Toisessa tapauksessa sinänsä jo ajotaipaleensa ehtoopuolelle ehtinyt halpisauto tilttasi lopullisesti muuttopäivänä puolimatkassa. Kahden aikuisen ja kahden koiran seurue joutui jatkamaan matkaansa taksin kyydillä. Muuttokustannuksiin napsahti 400 euron lisämaksu.

Muistan myös elävästi, kun aikoinaan taistelin jäätyvien oven lukkojen kanssa. Aamu-unisena olin yleensä muutenkin töistä myöhässä. Herätysvenyttely hoitui samalla, kun pujottelin ärräpäiden säestyksellä ratin taakse milloin pelkääjän puolelta, milloin takakontin kautta.

Näistä kaikista selvittiin tavalla tai toisella. Ehkä tapaukset jopa jonain päivänä vielä naurattavat.

Kaverini paikallisti ja korjasi vian itse: takaluukun lukitukselle menevä sähköjohto oli mennyt poikki, ja samalla löytyi toinenkin murtunut johto. Parhaassa tapauksessa samalla tuli korjattua takalasin lämmitys.

Muuttoreissun möhlinyt auto jatkaa taivaltaan kierrätysmateriaalina.

Autoni ovirakenteita purettiin ammattitaitoisen tuttavan tuttavan suosiollisella avustuksella sen verran, että saimme rasvattua lukot.

Siinä vaiheessa kun vika alkoi osoittaa uusimisen merkkejä, ostoneuvottelut seuraavasta autosta olivat jo käynnissä.