LISÄÄ OVIA JA MOOTTOREITA

Audi A1:n viisiovinen versio Sportback tarjoaa kolmiovista laajemman ja tehokkaamman moottorivalikoiman.

Ulkomitoiltaan viisiovinen malli poikkeaa kolmiovisesta hieman leveytensä ja korkeutensa osalta, joihin kumpaankin on tullut 6 mm lisää. Takamatkustajien pääntilan parantamiseksi kattolinja on hieman korkeammalla ja jatkuu kolmiovista pidemmälle. Katon pituuden kerrotaan kasvaneen noin 8 cm.

Euroopassa autoa tarjotaan vakiona nelipaikkaisena ja viisipaikkaisen saa halutessaan samaan hintaan. Suomessa tilanne tulee olemaan päinvastainen, viisipaikkainen versio on oletuksena ja nelipaikkaisen saa pyydettäessä.

Viisiovisen moottorivalikoimaan on tullut sen Sportback-nimeä vastaamaan kaksi entistä sporttisempaa moottoria, ja kolmas seuraa kesällä perästä.

Näistä moottoreista yksi on tuttu kaksilitrainen dieselmoottori, joka antaa tässä tapauksessa 105 kW tehoa ja 320 Nm vääntöä. Suomen tuontivalikoimaan tämä dieselmoottori ei nyt tule.

Tehokkain autoon tarjottu moottori on 1,4-litran kaksoisahdettu bensiinimoottori, josta irtoaa tehoa 136 kW ja vääntöä 250 nm.

Kolmas myöhemmin tuotantoon tuleva moottori on turboahdettu 1,4-litrainen bensiinimoottori, jossa on lepuutustoiminto. Tämä merkitsee sitä, että ajettaessa pienellä kuormituksella moottori toimii vain kahdella sylinterillä, ja keskimmäiset kaksi sylinteriä ovat lepuutettuina.

Kulutussäästön kerrotaan olevan puolen litran luokkaa, ajotilanteesta riippuen.

Moottorin voimavarat ovat 103 kW ja 250 Nm, joilla auto kiihtyy sataseen 8,1 sekunnissa ja saavuttaa 212 km/h huippunopeuden.
Silti yhdistetyksi EU-kulutukseksi kerrotaan vain 4,7 l/100 km.

Ajossa moottori toimi hyvin, eikä ajoa kahdella sylinterillä huomannut juuri muusta kuin mittariston näytöstä. Sylinterien kytkeytyminen pois ja käyttöönotto tapahtuivat huomaamattomasti.

Moottoreiden ja vaihteistojen yhdistelmät menevät siten, että 1,2-litrainen bensiinimoottori ja tehokkaampi 1,6 litran dieselmoottori ovat saatavilla vain käsivalintaisella vaihteistolla ja tehokkain 136 kW:n bensiinimoottori vain automaattivaihteistolla.

Pienempitehoiseen dieseliin ja 90 kW:n 1,4 litran bensiinimoottoriin on valittavissa automaatti käsivalintaisen sijaan. Kaikissa tapauksissa automaatti on seitsemänvaihteinen kaksoiskytkinvaihteisto.