Aamunkoiton jumalattaren mukaan nimetty Volkswagen Eos on avoauto koko kesäisen päivän. Yön tai talven tullen se muuttuu helppohoitoiseksi Coupéksi.

Kovakattoisten avoautojen ongelmana on yleensä se, että riittävän takajalkatilan saavuttamiseksi katosta joudutaan tekemään niin pitkä, ettei se meinaa mahtua takakonttiin. Eosin ratkaisu on Volvo C70:n tapaan kolmiosainen, mutta toteutus on toisenlainen.

Katon etummainen pala on Eosissa itse asiassa normaaliin tapaan toimiva kattoluukku. Kun kattoa aletaan laskea, kattoluukku liukuu taakse.

Näin tavaratilaan taittuva paketti saadaan riittävän lyhyeksi. Fiksun kattomekanismin ansiosta takamatkustajat saavat nauttia riittävistä, joskaan ei mitenkään ruhtinaallisista jalkatiloista.

Koeajettu auto oli varustettu normaalia suuremmilla 17-tuumaisilla pyörillä ja sporttialustalla, mikä tuntui koeajoreitistön rikkinäisillä asfalttipinnoilla epämukavuutena. Silti toistuvat tarkoitukselliset kuoppien kohtaamiset eivät saaneet autoa natisemaan liitoksissaan.

Tämä kertoo hyvää rakenteen jäykkyydestä ja oletettavasti onnistuneesta kattorakenteiden nivelkohtien vaimennuksesta.

Eosin ajettavuus on hyvin tutun tuntuista, ja perushyvällä tasolla. Erityisen urheilulliseksi kokonaisuutta ei voi kuitenkaan kehua, ja siten parhaaseen ajonautintoon pääsee varmasti perusalustalla ja vakiokoon rengastuksella. Golf GTI:n kesäiseksi vaihtoehdoksi ei Eosista ole, mutta rauhallisempaan cruisailuun kaikki on kohdallaan.

Moottoritarjonta kattaa syksyyn mennessä neljä bensiinimoottoria ja yhden dieselin. Perusmoottori on 1,6-litrainen ja 85-kilowattinen FSI. Malliston huipulle taas saadaan Golf R32:sta tuttu 3,2-litrainen ja 184-kilowattinen, pienen V-kulman V6. Nämä kuitenkin saapuvat mallistoon vasta hieman myöhemmin.

Automaattivaihteistoa kaipaava joutuu odottelemaan tovin. Syksyllä tulevan V6-moottorin kanssa DSG-vaihteisto on vakiovaruste ja TFSI:hin sen saa myöhemmin lisävarusteena.

(Tiivistelmä Jussa Niemisen artikkelista TM 12/06, s. 132-133)