Totuuden hetki

Vaikka Kia on jo osoittanut olevansa vakavasti otettava tekijä myös Euroopan automarkkinoilla, varsinainen näytön paikka on nyt. Kia Cee’d haastaa häikäilemättä Toyota Corollan ja Aurisin sekä pari muutakin alemman keskiluokan suosikkimallia niiden omilla aseilla.

Kian tähänastiset saavutukset Länsi-Euroopan markkinoilla ovat olleet vasta harjoittelua, sillä Cee’din myötä on tarkoitus nykäistä uusi vaihde päälle. Jos Cee’d onnistuu tavoitteessaan aidosti haastaa alemman keskiluokan kovimmat tekijät (mm. Ford Focus, Peugeot 307, Renault Megane, Toyota Auris/Corolla ja VW Golf), voidaan puhua läpimurrosta.

Ensiesittelyn yhteydessä koeajettavissa oli viisiovinen Cee’d. Se asettuu ulottuvuuksiltaan selkeästi kilpailijoidensa määrittämään kokoluokkaan, jossa pituutta on noin 4,2 metriä. Akselivälinsä suhteen Cee’d asettuu 2,65 metrillään luokan yläpäähän, joskin erot ovat vain muutamia senttejä.

Kaiken kaikkiaan auto on sopusuhtainen ja helposti lähestyttävä. Tuulikin tykkää, sillä ilmanvastuskertoimeksi ilmoitetaan 0,33.

Tämä viisiovinen on kuitenkin vasta alkua, sillä syyskuussa on tulossa markkinoille farmarimalli Sporty Wagon (tosin mallinimeä ei ole vielä vahvistettu) ja ensi joulukuussa kolmiovinen versio. Porrasperää ei tule, sillä nykyinen Cerato sedan jää tuotantoon ja saa saman tien myös kasvojenkohotuksen. Viisiovisen Ceraton tuotanto kuitenkin on päättynyt ja Cee’d korvaa sen.

Moottoripaletti on heti kättelyssä kattava. ”Standardikokoisten” 1,4-, 1,6- ja 2,0-litraisten bensiinimoottorien ohella tarjolla ovat 1,6- ja 2,0-litraiset nykyaikaiset ja säätyvällä ahtimella varustetut yhteispaineruiskutteiset dieselit.

Käsivalintaiset vaihteistot ovat viisivaihteisia, lukuun ottamatta tehokkaampaa dieseliä, jossa vaihteita on kuusi. Automaattivaihteita ei dieseleiden seuraksi saa, kahden suuremman bensiinimoottorin yhteydessä kyllä. Ne ovat kuitenkin hieman vanhahtavasti vain nelivaihteisia.

Kian logiikka muuttuu Cee’din myötä sikäli, että varustetaso- ja lisävarustetarjonta lisääntyvät oleellisesti.

Pääosan parinsadan kilometrin mittaisesta koeajolenkistä ajoimme 1,6-litraisella bensiinimoottorilla, jonka arvioidaan vastaavan lähes puolta koko Cee’d-myynnistä Suomessa.

Ensituntuma on positiivinen. Ajoasennon säädöt ovat monipuoliset ja laajat, ja kaikki ajamisen aikana tarvittava löytyy selkeästi kuljettajan käden ulottuvilta.

Liikkeelle päästään vaikeuksitta, joskin hieman aasialaistyyppinen, viittä vaille yliherkkä kaasupoljin kannustaa tarkkuuteen oikean nilkan käytössä turhan moottorin ryntäilyn välttämiseksi. Alustan toiminta tuntuu jo taajama-ajossa selkeältä ja jämäkältä.

Yli 100 km/h nopeuksissa moottorin ääni kuuluu yllättävän selvänä. Ainakin osasyynä on se, että tämän 1,6-litraisen yhteydessä voimansiirron välitykset on valittu koko lailla lyhyiksi. Suomalaisessa moottoritienopeudessa kierroksia on noin 3800 r/min.

Ohjaus täyttää tehtävänsä pätevästi. Lievä ohjaustunnon hoikkuus kuitenkin tuntuu vaivaavan hetkittäin, joten pieni totuttelu on paikallaan tässäkin suhteessa.

Lyhyt kokeilu 1,6-litraisella dieselillä nosti sen bensiinimoottorin edelle. Säätyvillä johdesiivillä varustettu ahdin antaa tervettä vääntöä jo alakierroksilta alkaen, ja yleisimmin käytetyillä kierrosluvuilla pontta löytyy aivan eri tavalla kuin bensiinimoottorista. Dieselit saa toukokuusta alkaen myös hiukkassuodattimella varustettuna.

Tulokkaan hinnoittelu on vielä auki, mutta taso on helppo nähdä kilpailijoiden hinnastoista. Lähtöhinnaksi Cee’dille 19 990 euroa tuskin on aivan surkea arvaus.

(Tiivistelmä Velimatti Honkasen artikkelista TM 1/07, s. 50-55)