AITO NELISTÄJÄ


Jari Kujala, kuva

Mitsubishin maasturi-ikoni Pajero on tuttu kaikille. Sen huomiota herättävän muhkeita muotoja muokattiin kolme vuotta sitten. Nyt on kehitetty dieselmoottoria, mutta myös monien mielestä tärkeimmästä eli nelivedosta riittää juttua.

Suomeen Pajero tulee nykyään pitkänä Wagon-versiona ja diesel-moottorilla varustettuna, mutta olemassa on toki edelleen kolmiovinen lyhyt malli ja 3,8-litrainen V6-bensiinimoottori. Koeajossa oli kallein Instyle-malli, joka on automaattivaihteinen ja rekisteröity seitsemälle hengelle.

Meluun ja tehoon vaikuttavia muutoksia on tehty muun muassa moottorin sylinterikanteen sekä mäntiin, ja pelkkä suurempi teho on ollut päämääränä vielä useampien muutosten kohdalla. Niillä on saavutettu 22 kW lisää tehoa ja 68 Nm vääntömomenttia samalla, kun kulutus on pienentynyt yli kymmenen prosenttia.

Mittaukset vahvistavat pienemmän kulutuksen, ja kiihtyvyyskin on riittävää, vaikka ihan luvattua arvoa emme saavuttaneetkaan. Arvoja tarkasteltaessa kannattaa muistaa Pajeron kasvanut omamassa, erityisesti varustelun kanssa.

Ajossa ohjauksen keskialue on rauhallinen melko laajalta alueelta, ja sen jälkeen Pajero kääntyy täsmällisesti kallistuen samalla sopivasti. Jousitus on perustaltaan tuttu jo edellisestä sukupolvesta, mutta nykyiseen jousivakioita ja ohjautuvuutta on säädetty jämäkämmiksi.

Pajerolla voi ajaa pelkällä takavedolla tai kolmella eritasoisella nelivedolla. Jo pitkään keskitasauspyörästöllä varustettu nelivetojärjestelmä on ennallaan.

Voimansiirto sisältää runsaasti tekniikkaa.. Erityisesti takana oleva hybridi-tasauspyörästö on monipuolinen.Ajonvakautus (ESC ) on nykypäivää, ja sen osana olevaan vetoluistonrajoitukseen sisältyy tietysti elektroninen tasauslukitus (EDS). Se pystyy itsenäisesti jarruttamaan vaikka yksittäistä ”sutimaan” pyrkivää pyörää, mikä siirtää momenttia pitävämmälle puolelle. Koska edessä on vapaa tasauspyörästö, EDS huolehtii yksinään etupään poikittaislukituksesta. Toiminto on niin ärhäkkä, että Pajero etenee, vaikka vain toisella etupyörällä olisi pitoa.

Maastossa Pajero on voimansiirtonsa puolesta kadehdittavan etenemiskykyinen, eikä tarkalla ajolla meno hyydy ihan pieneen töyrääseenkään, vaikka edessä ulosjoustoa saisi olla enemmänkin. Takana sitä on yli puolet enemmän, joten lopulta rajoittavimmaksi seikaksi jää isoista vakiopyöristä huolimatta maavara.

UUSI, maantiekelpoinen aito nelivetomaasturi ei ole kovin yleinen näky liikenteessä. Keväästä alkaen päästöperusteinen verotus vaikuttanee osaltaan ostokäyttäytymiseen, mutta uuden dieselmoottorinsa ja nelivetonsa ansiosta Pajerolla on hyvät asemat tuoreiden kilpailijoiden joukossa.