LÖYDÄ SE OIKEA


Hannu Häyhä, kuva


Muistilista käytetyn auton ostajalle (pdf) >>>


Käytetyn auton hankintaan liittyy taianomaisia uskomuksia. Tiedon sekä etukäteisperehtymisen avulla tuurille ei jää juuri sijaa, ja todennäköisesti säästyy myös paljon rahaa.

Kymmenien tuhansien vaihtoehtojen joukossa on tarjolla erittäin hyviä yksilöitä. Helmiä pitää vain osata etsiä oikein.

Valitettavan usein auton omistajat nostavat kätensä pystyyn ja sanovat, ettei nykyautolle juurikaan voi tehdä mitään huoltoa ja käyttöä ajatellen.

Tosiasiassa nykyauton tarkastaminen esimerkiksi käytettyä autoa ostettaessa ei vaadi asentajan taitoja. Viitseliäisyydellä, omien silmien ja korvien käytöllä sekä tavallisilla ajotaidoilla pärjää.

Aivan aluksi on selvitettävä, minkälaista autoa haetaan, ja paljonko se saa maksaa. Käytettävissä oleva rahasumma antaa selkeät raamit.

Rahoitustapoihin emme erityisesti ota kantaa, mutta autoon ei kannata tuhlata viimeisiä rahojaan, sillä se säilyttää arvonsa huonosti.

Kokonaissummasta kannattaa jättää hiukan sivuun pelivaraksi.

Auton ostoon valmistautuminen

Taustatietoa voi hakea internetistä. Muun muassa autokatsastustilastot (hylkäysprosentit), sekä Trafin ja Autoliiton tiedot kertovat eri automallien turvallisuudesta ja luotettavuudesta.

Autojen käyttöominaisuuksiin voi tutustua vanhojen autolehtien avulla. Omaa arkistoamme voi selata TMnetissä, ja palvelu on kestotilaajille maksuton.

Tutki myynti-ilmoituksia kriittisesti. Monesti kuultu myyntipuhe on totuudenmukaisempi kuin luettu. Puhelimessa pystyt tiukkaamaan vastauksia ilman, että myyjälle jää miettimisaikaa.

Selvitä auton historia. Ajoneuvorekisterikyselyn voi tehdä Trafin sivuilta 3,50 euron hintaan. Kyselyn avulla saat myös vihiä, onko auto ollut kolarissa ja saanut uudet rekisteritunnukset, tai onko auto tuotu käytettynä maahan.

Varmistu auton ja myyjän aitoudesta

Ilmoituksiin laitetut pyyntihinnat kertovat jotain yleisestä hintatasosta, mutta listalla olevalta myyntihinnaltaan halvin ei välttämättä ole kokonaisuuden kannalta edullisin.

Myyjien taipumus tinkiä vaihtelee suuresti, ja käytetyssä autossa korjauskustannukset muuttavat hankinnan kokonaiskuluja.

Internet-kaupankäynnin myötä yksityiset myyjät ovat omaksuneet autoliikkeiden hintatason. Ostajan ei kannata tätä tinkimättä hyväksyä, sillä hyvämaineinen autoliike on yksityistä turvallisempi myyjä.

Paikan päällä ensimmäinen tehtävä on varmistua, että myyjä on rekisteriotteeseen merkitty omistaja.

Auton mukana kuuluu kulkea rekisteriote, luovutustodistus, käyttöohjekirja sekä huoltokirja. Tarkista, että edelliset ovat olemassa tai valmistaudu ottamaan riski omalle kohdallesi.

Ikävystyttävältä kuulostava asiakirjojen tarkastelu kannattaa tehdä, jotta vältytään ikäviltä yllätyksiltä.


KATSOMISEN ARVOISIA VERKKO-OSOITTEITA:

www.autoarvio.fi (hinta-arviot)
www.autoliitto.fi (autoilijoiden etujärjestö)
www.kuluttajavirasto.fi (kuluttajaneuvontaa)
www.nettiauto.com (automyyntisivusto)
www.trafi.fi (ajoneuvorekisterikyselyt, tilastoja)