POLTTISCROSSARI


Hannu Häyhä, kuvat

Radio-ohjattavien autojen tekniikka on kiehtovaa. Tarkasti suunnitellut yksityiskohdat tekevät autosta toimivan. Esittelyssä on 1/8 polttomoottoricrossiauton rakenne.

Pienoisautoilu eli tuttavallisemmin RC-autoilu on AKK-motorsport-kattojärjestön alainen laji. RC on lyhenne englanninkielisistä sanoista Radio Control.

Radio-ohjattavien autojen kirjo on laaja. Tekniikan Maailma on aikaisemminkin, viimeksi 1990-luvulla, esitellyt aihealuetta. Kiinnostavaa esiteltävää on sittemmin kertynyt melkoisesti, ja jatkamme aihealueen käsittelyä myös jatkossa.

Tällä kertaa esittelemme kilpalajina maailmanlaajuisesti suositun nelivetoisen 1:8 polttomoottoricrossiauton tekniikkaa.

Tällä hetkellä pienoisautoilun tiedetään olevan ripeimmin Suomessa kasvava autourheiluluokka. Radio-ohjattavien autojen maailmassa mittakaava kerrotaan aina muodossa yhden suhde johonkin, mikä antaa osviittaa auton kokoluokasta.

Mielenkiintoinen harrastus on loistavaa ajanvietettä ja parhaimmillaan kivenkovaa kilpailua kanssa-ajajia vastaan. Tulevana kesänä Suomi isännöi sähkömoottoristen 1:10 crossiautojen maailmanmestaruuskisoja.

Esittelyssä on nyt suomalaisen Joseph Quagrainen suunnittelema ja tuottama JQ Design LTD Oy:n (http://jq-products.com) THE Car -niminen nelivetoinen, ulkoradoilla ajettava kilpa-auto.