PIENET MUTTA MUUNNELTAVAT


Hannu Stöckell, kuva

Pieni tila-auto on ristiriitainen nimike. Vaikka istumapaikkoja näissä autoissa on viisi, on tilantuntua haettu ylöspäin kurottamalla. Paria konkaria lukuun ottamatta autoluokka on uusi, mutta laajasta tarjonnasta päätellen sille on kysyntää.

  • Citroën C3 Picasso VTi 95 Collection
  • Honda Jazz Hybrid 1,3 Elegance
  • Hyundai ix20 1,4 5MT ISG Premium
  • Nissan Note 1,4 Acenta M/T MY11
  • Opel Meriva 5-ov Enjoy 1,4 ecoFLEX 74 kW MT5
  • Skoda Roomster 1,2 TSI 105 Elegance
  • Toyota Verso-S 1,33 Dual VVT-i Stop & Start Linea Sol

Ks. myös VÄISTÖVIDEOT >>


Autoryhmä koottiin Opel Merivan ympärille, jossa kiinnostivat erityisesti kaapparitakaovet ja niiden toiminta tavanomaisempiin ratkaisuihin verrattuna. Vertailuautojen moottoreiksi toivottiin iskutilavuudeltaan pientä bensiinimoottoria.

Merivan lisäksi Toyota Verso-S kuuluu viimeisimpiin uutuuksiin, eikä Hyundai Kia Automotive Groupia edustava Hyundai ix20 ole paljoa vanhempi. Sen sisarmalli, Kia Venga, on teknisesti lähes vastaava auto, ja siihen on tutustuttu muun muassa tämän vuoden talvivertailussamme.

Citroën osallistuu vertailuun C3 Picasso VTi 95 Collection -mallilla, joka on ryhmän edullisin. Konkariryhmään kuuluvat Nissan Note ja Skoda Roomster. Vaikka Note on jo viiden vuoden malli-iässä, se on kokenut piristäviä muutoksia matkansa varrella ja kuuluu eittämättä mukaan.

Skoda Roomsteria uudistettiin viimeksi toukokuussa 2010. Skoda on mukana 77-kilowattisella turboahdetulla 1,2-litraisella TSI-moottorilla. Roomsterista on olemassa myös pienempitehoinen (63 kW) 1,2 TSI-moottori, mutta maahantuojan mukaan sen myynti verrattuna mukanaolevaan (77 kW) malliin on todella vähäistä.

Honda Jazz Hybrid otettiin edustamaan bensiini- ja sähkömoottorin tarjoamia etuja. Honda on varustukseltaan Elegance, ja se on tämän ryhmän kallein. Tarjolla ei ollut edullisempaa 1,3 Hybrid Comfort -mallia, joka olisi ollut hinnaltaan sopivampi. Hybridi Jazzin voimansiirrosta huolehtii aina portaaton CVT-vaihteisto. Muissa on viisivaihteiset käsivalintaiset vaihteistot – lukuun ottamatta Toyotaa, jossa vaihteita on kuusi.

Kuljettajan tilojen kannalta kärkikolmikko ovat Hyundai, Opel ja Skoda.

Takapenkkiläisten tilat yllättävät myönteisesti. Opelin kyydissä kolmekin matkaa pidemmän taipaleen. Ahtainta on Toyotassa.

Kaksin takapenkillä matkatessa parhaat pisteet keräävät Honda, Nissan, Opel, Skoda ja Toyota. Pitkien tavaroiden kuljetukseen yksikään auto ei anna mahdollisuuksia, sillä apukuljettajan penkin selkänojaa ei saa käännettyä eteenpäin matalaksi.

Hondassa ja Toyotassa ei voi säätää matkustamon istuimia pituussuunnassa, mikä näkyy kuljetuskapasiteetissa. Kummankin tavaratilaan mahtuu vain reilut 300 litraa. Tämä lukema on testiryhmän pienimmästä päästä.

Nissan on myös vaatimatonta tasoa liikuteltavasta istuimesta huolimatta, minimissään 290 ja maksimissaan 360 litraa.

Yllätyksen tuottaa Hyundain tavaratila, joka täytettynä kymmenen litran laatikoilla antaa tulokseksi 400 ja 500 litraa. Jos pienessä tila-autossa on tarkoitus kuljettaa vieläkin enemmän tavaraa, on Skoda ykkönen.

Autoa käytettäessä kertyy ajan mittaan tavaroita, joille kaipaa omaa säilytystilaa. Kahteen eri tasoon asetettava tavaratilan lattia on Hondaa ja Skodaa lukuun ottamatta kaikissa.

Autonvalmistajat ovat selvästi kohdentaneet tämän vertailuryhmän autot hiukan eri asiakasryhmille. Siksi pienelle lapsiperheelle hyvä auto ei ole paras vaihtoehto eläkeläispariskunnalle.

Pikkuautoa korkeampi ohjaamo helpottaa osassa autoista autoon kulkemista sekä lastenistuimen käyttöä. Mutta autot ovat edelleen pituutensa puolesta pikkuautoluokassa, mikä näkyy tavaratilassa.

Niinpä tavaratilan koko tullee useammassa perheessä suuremmaksi kompastuskiveksi kuin matkustamon tilat.