Kilpa-ajotaustainen autotoimittaja Robert Koistinen kertoo Oho!-kolumnissaan kömmähdyksistään, joita ei ole aikaisemmin julkaistu. Kolumni ilmestyy TM:n verkkosivuilla viikottain.

***

Olimme TM:n rata-ajoryhmän kanssa Etelä-Ruotsissa tekemässä urheiluautovertailua, johon osallistuivat myös Tanskan Bilmagasinet ja Ruotsin Teknikens Värld. Testi kesti kaksi päivää, ja autoja oli kaksikymmentä kappaletta.

Tehtävämme oli analysoida autot ja ajaa niillä viralliset kierrosajat. Näistä asioista kertyi yllättävän paljon dataa, jotka kaikki toki mahtuivat iPadiin ja kannettavaan tietokoneeseen.

Lähdimme testin jälkeisenä iltana ajamaan Tukholmaa kohti, josta meillä lähti lautta Suomeen seuraavana päivänä. Ajoimme poikkeuksellisesti Kalmarin kautta, josta testituottaja Aimo Niemi oli aikaisemmin varannut meille majoituksen.

Saavuimme hotellille vasta kello 21 illalla, joten illalliselle alkoi olla jo kiire. Jakauduimme kahteen huoneeseen niin, että minä ja Aimo olimme yhdessä ja valokuvaaja Markus Pentikäinen ja tekninen avustaja Jyri Ajomaa olivat toisessa.

Palasimme illalliselta ennen puoltayötä, ja uni maistui hyvältä. Aamulla heräsimme pirteinä kuin peipposet. Kun itse tulin suihkusta, oli Aimo jo mennyt aamupalalle.

Olin aamuyöstä miettinyt erään auton yksityiskohtaa, jonka halusin vielä lisätä muistiinpanoihini. Nousi ohut pintahien tunne, kun en löytänyt iPadiä huoneestamme, en sitten mistään! Pysyin kuitenkin rauhallisena ajatellen, että olin ehkä unohtanut sen autoon.

Askeleeni olivat normaalia ripeämmät, kun menin parkkipaikalle tutkimaan autoamme. Ei se ollut sielläkään. Ajattelin, että no, sehän nyt oli vain yksi iPad. Sitten muistin, että siellä ovat testin kaikki muistiinpanot. Silloin tuli oikeasti hiki.

Menin seuraavaksi hotellin vastaanottoon ilmoittamaan kadonneesta iPadista. Silloin Markus tuli luokseni lohduttelemaan, että kyllä se jostakin löytyy. Mennään vielä katsomaan huoneesta.

Matkalla Markus paljasti, että hän oli edellisenä iltana hiipinyt katon kautta neljännen kerroksen parvekkeellemme, jonka oven olin jättänyt auki. Huone oli tyhjä, koska me menimme Aimon kanssa hieman aikaisemmin kaupungille. Tämä avasi mahdollisuuden Markuksen mielestä loistavalle kepposelle eli tietokoneen leikkimieliselle pihistämiselle.

Markus vei myös Aimon tietokoneen. Nyt olin jo itse mukana juonessa. Menimme Markuksen kanssa takaisin aamiaiselle, jossa Aimo oli ryhtynyt pohtimaan, että jos huoneessa on käynyt varkaita, niin tuskin ne olisivat vain minun iPadinin vieneet.

Kysyin: ”Katsoitko, oliko tietokoneesi aamulla tallessa?”

Aimo: ”No en.”

Joten pilaan lisättiin vielä Aimon hölmistyneisyys, kun hän huomasi tietokonekassinsa olevan tyhjä.

Piloissa on yleensä se ikävä puoli, että niistä joutuu helposti kierteeseen. Vaikka tapahtumasta on kulunut jo neljä vuotta, emme ole vieläkään keksineet riittävän inhottavaa vastapilaa. Mutta se päivä tulee vielä.


Lue aiemmat Oho!-kolumnit:

Nostin Suzukin kahdelle renkaalle unkarilaisella testiradalla – ”Onko siitä pakko kirjoittaa?”

Suzuki Ignis kaatui väistökokeessa, mutta tehtaan omalla testiradalla meitä odotti jotain vielä oudompaa

Käänsin väistökokeessa kiikkerältä tuntuvan Suzuki Ignisin rattia – seuraavaksi menimme katon kautta ympäri

Corvetten jarruun tuli mystinen vika – mekaanikolla oli vaikeuksia pidätellä nauruaan

Pimeydessä meitä odotti renkaita, betonia ja akselinpaloja – Luojan kiitos ettei ajettu täysiä!

Lainasimme salaa työkaverin sanelukonetta testiajoon, ja seuraukset olivat kohtalokkaat

Kaksi TM:n toimittajaa lähti päiväksi testaamaan autoja – saimme aikaiseksi vain valokuvan toimittajan pakaroista

Rengassavua ja järkyttyneitä ilmeitä – ”Sladi” meni vähän pitkäksi

Fiat Abarthilla törmääminen turvakaiteeseen tuli toimitukselle yllättävän kalliiksi

Vaarallinen nokkakolari oli rengastestissä enemmän kuin lähellä

Tein rallikilpailussa täydessä vauhdissa rajun käännöksen – ja sitten näin yleisön ilmeet

Eksyin Puolassa Kris Meeken ralliautolla – ja pian vasemmalla näkyi iso linna

Ajattelin yllättää Hondan insinöörit 360 asteen käännöksellä, mutta en ottanut huomioon yhtä asiaa

Ajoin Mika Salon autolla seinään