Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa sijaitseva radioteleskooppi on havainnut ulkoavaruudesta kantautuvia mystisiä nopeita radioaaltopurkauksia.

Nimenomaan tällaisten signaalien etsintään rakennetun CHIME-teleskoopin (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment) havainnosta tiedotetaan The Astronomer’s Telegram -sivustolla.

Teleskooppi vastaanotti avaruudesta kantautuneen signaalin 25. heinäkuuta. Kestoltaan purkaus oli vain millisekuntien luokkaa.

Tällaiset nopeat radiopurkaukset (fast radio burst = FBRovat tutkijoille melko uusi ja tuntematon ilmiö. Ensimmäinen FBR havaittiin vasta vuonna 2007.

Astronomit kirjoittavat, että 700 megahertsin taajuudella havaittu purkaus on matalataajuisin koskaan havaittu.

Keskiviikkoisen ensihavaintonsa jälkeen teleskooppi on havainnut muitakin radiopurkauksia, joiden taajuus on vaihdellut. Alustavien havaintojen mukaan purkaukset eivät ole peräisin maasta, ja tutkijat kehottavatkin tiedotteessaan muitakin tutkimusasemia kuuntelemaan avaruutta signaalien varalta.

Purkausten tarkkaa alkuperää ei tiedetä. Ne voivat syntyä pyörivien neutronitähtien, mustien aukkojen tai vieraan sivilisaation tekemisistä.

Edellisen kerran nopeita radiopurkauksia havaittiin maaliskuussa. Kahden viikon ajanjaksolla havaittiin yhteensä kolme radiopurkausta, joista keskimmäinen oli myös ylivoimaisesti voimakkain koskaan havaittu.

Vain yhden tähän mennessä havaitun nopean radiopurkauksen lähde on tähän mennessä onnistuttu jäljittämään. Tutkijoiden mukaan se kantautui kolmen miljardin valovuoden päässä sijaitsevasta galaksista.

Hollannin radioastronomiainstituutin tutkijat raportoivat purkauksen lähteen olevan todennäköisesti ”pieni, nopeasti kieppuva esine äärimmäisen voimakkaassa magneettikentässä.” Käytännössä siis massiivisen mustan aukon vaikutusalueella kiertävä nuori neutronitähti.

On myös esitetty, että radiopurkaukset voisivat syntyä jopa vieraan sivilisaation toimista.

”Keinotekoinen lähde on harkitsemisen ja tarkistamisen arvoinen”, Harvardin yliopiston professori Avi Loeb totesi aiemmin tänä vuonna.

Havaintojen harvinaisuus johtuu siitä, että purkauksia ei ole osattu etsiä. Chime-teleskoopin kaltaisten uusien tutkimusasemien myötä havaintojen on odotettu yleistyvän.

Erään tutkimuksen mukaan nopeita radiopurkauksia tapahtuisi avaruudessa jatkuvasti.

Tutkijoiden tiedotteen voit lukea tästä.