Linnunratamme kummallisin planeetta on jälleen alkanut oikkuilla.

Perjantaina tähti nimetään KIC 8462952 eli niin sanottu Tabbyn tähti alkoi jälkeen himmetä, kertoo muun muassa New Scientist.

Tähti on pitkään askarruttanut tähtitieteilijöitä, koska se näyttää ajoittain himmenevän jopa yli 20 prosenttia. Jo yli vuoden ajan tiedemiehet ovat ihmetelleet tähdeltä kantautuvia valoilmiöitä. Tähdeltä kantautuva valo on ollut niin erikoista, että eräs astronomi on tarjonnut selitykseksi jopa ”avaruusolioiden megarakennelmaa”, joka peittää ajoittain tähden.

Nyt perjantaina alkanut himmeneminen on johtanut siihen, että tähtitieteilijät yrittävät saada mahdollisimman monia teleskooppeja käännettyä kohti tähteä. Tabbyn tähti sijaitsee 1300 valovuoden päässä Joutsenen tähdistössä.

Tämä ei välttämättä ole kuitenkaan helppoa, koska teleskooppiaika varataan usein pitkiä aikoja etukäteen, eikä niitä käännetä kovin lyhyellä varoitusajalla, kuten Popular Mechanics muistuttaa. On kuitenkin mahdollista, että nyt saadaan ainakin jonkin verran lisää havaintoja tähdestä.

Voi tosin olla, että selitys on jo löytynyt. Kuten Tekniikan Maailma hiljattain kertoi, Tabbyn tähti on uuden tutkimuksen mukaan  saattanut jossain vaiheessa elinkaartaan ”nielaista planeetan”, joka on tuhoutunut sirpaleiksi.

Välkkyvät valot, jotka tähdestä kantautuvat, saattavat tutkijoiden mukaan selittyä yksinkertaisesti siltä, että planeetan tai sen kuun jäänteet tulevat ajoittain tähden lähettämän valon eteen.

Tämä selittäisi sekä tähden valon nopean, äkillisen himmentymisen että sen pidempiaikaisen himmentymisen.