Varsinainen yllätys uusi video ei ole, sillä tällaisen ilmestymistä internetiin on osattu odottaa jo tovi.

Tiistaina julkaistussa videossa Yhdysvaltain edellinen presidentti istuu kameran edessä ja puhuu omilla kasvoillaan ja äänellään aluksi ihan järkeviä.

”Olemme siirtymässä aikaan, jossa vihamiehemme voivat saada kenen vain sanomaan mitä tahansa milloin vain – vaikka he todellisuudessa eivät koskaan sanoisi mitään sellaista”, Barack Obama varoittaa.

Uudella videolla Barack Obama esimerkiksi sanoo, että “presidentti Trump on aivan täydellinen p*rsläpi”.

Obama antaa muutamia esimerkkejä. Hän esimerkiksi sanoo, että “presidentti Trump on aivan täydellinen p*rsläpi”.

Video on tietysti manipuloitu, siis feikki. Barack Obama ei oikeasti ole asettautunut kameran eteen ja käyttänyt sanoja dipshit, bitch ja fuck.

Silti se on melko rohkea ja pysäyttävä pelinavaus, jota on osattu sekä pelätä että odottaa.

Jotta pelin henki ei jää epäselväksi, puolivälissä videota kuva laajenee näyttämään, että ”Obaman ääni” kuuluu todellisuudessa näyttelijä-ohjaaja Jordan Peelelle, joka vain imitoi ex-presidenttiä uskottavasti.

Obaman ja Peelen suut liikkuvat samaa tahtia, mutta ääni ja sanoma ovat Peelen.

Äskettäin kehitettyjen uusien menetelmien avulla videosta on tosin saatu niin uskottava, ettei sitä tajuaisi väärennökseksi, ellei tietäisi.


On hyvä, että video ronskeja puhuvasta Barack Obamasta on tehty näinkin läpinäkyvästi.

Tarkoitus on nimenomaan varoittaa valeuutisista. Jos videon luonnetta ei paljastettaisi heti, joku alkaisi varmasti uskotella itselleen, että video on todellinen.

USA:n presidentinvaalein alla nettiin ilmestyi ”uutissivustoja”, joissa kerrottiin itse paavin kannattavan Donald Trumpia. Koska uutinen oli vain tekstinä, ihmiset osasivat olla varuillaan; he tiesivät, että kuka tahansa voi julkaista netissä valeuutisia.

Mutta jos uusi tekniikka olisi ollut käytössä vaalien alla, olisiko paavi kertonut suosikkiehdokkaastaan videolla – omalla äänellään ja omilla kasvoillaan? Se olisi ollut uskottavampaa, sillä ”videohan ei koskaan valehtele”.

Paitsi että nykyään videokin voi valehdella.

Obama-videon on julkaissut BuzzFeed-sivusto, ja sen ovat ideoineet Jordan Peelelle ja BuzzFeedin toimitusjohtaja Jonah Peretti.

Toteutuksesta vastaavat Peretti ja BuzzFeedin videotuottaja Jared Sosa. Suurin osa työstä on tehty suositulla Adobe After Effects -videonkäsittelyohjelmalla.

Viimeistelyssä on käytetty uutta FakeApp-sovellusta, joka nousi otsikoihin alkuvuonna 2018. Sen avulla kuka tahansa pystyy tekemään valevideoita, esimerkiksi feikkipornoa julkisuuden henkilöistä tai tuttavistaan.

“Tapa, jolla etenemme informaation ajassa, ratkaisee, selviämmekö me vai tuleeko tästä joku vituralleen mennyt dystopia.”

Uudessa videossa imitaattori Peelen suu on sijoitettu Obaman kasvoihin. Sen jälkeen presidentin leukaa on liikutettu suun tahtiin. Lopuksi FakeApp on laitettu silottamaan videota 56 tuntia kestäneellä laskennalla.

Lopputulos on vakuuttava.

FakeApp ei edes ole ainoa uusi työkalu vastaavaan hommaan. Jokin aika sitten Münchenin yliopiston esittelemä Face2Face-tekniikka tekee suunnilleen saman, mutta saksalaistekniikalla feikkivideo syntyy reaaliaikaisesti.

Adobe taas on kehittämässä ”äänen Photoshopia”, jolloin edes imitaattoria ei tarvita, kun feikattava puhe syntyy ohjelmallisesti.

Tuore video on hyvä ja tervehenkinen muistutus uuden tekniikan vaaroista.

Valeuutiset eivät tulevaisuudessa enää rajoitu vain tekaistuihin sitaatteihin, vaan ne saapuvat luoksemme myös feikkivideoina.

Lähdekritiikistä tulee entistä tärkeämpää, ja yleisön on pysyttävä hereillä. Kuten videollakin muistutetaan, on hyvä uskoa vain luotettuja uutislähteitä.

Tai kuten Peele-Obama asian ilmeisee:

“Tapa, jolla etenemme informaation ajassa, ratkaisee, selviämmekö me vai tuleeko tästä joku vituralleen mennyt dystopia.”

Ne ovat viisaita sanoja feikki-Obamalta.

Päivitys 18.4. Täsmennetty otsikkoa korostamaan, että kyse on nimenomaan valevideosta.