Kryptovaluutta bitcoinin arvonnousu on tuskin jäänyt keneltäkään huomaamatta. Valuutan arvo on parin vuoden aikana monikymmenkertaistunut, ja etenkin viime viikkoina nousu on ollut huimaa.

Nousu on ollut niin huimaa, että asiantuntijoiden keskuudessa vallitsee lähes yksimielisyys siitä, että bitcoin on enemmän tai vähemmän kupla, joka tulee vielä puhkeamaan.

Zerohedge-sivusto kertoo, että kuukausi sitten sijoitusyhtiö Convoy Investment julkisti alla olevan grafiikan, jossa on vertailtu eri sijoituskuplien arvon kehitystä vuosisatojen varrelta. Bitcoinin arvonnousu jätti jo silloin jälkeensä kaikki muut kuplat paitsi 1600-luvun tulppaanimanian.

Tulppaanimanialla viitataan 1600-luvulla Hollannissa nähtyyn sijoituskuplaan, jossa tulppaanisipulien hinnat nousivat ennätyslukemiin.

Tulppaanimanian aikana uudet kukat olivat aluksi statussymboleita. Manian suurin aiheuttaja oli kuitenkin virus, joka aiheutti kukissa värimuunnoksia. Niin absurdilta kuin se nyt kuulostaa, eri muotivärien oikea arvaaminen kiinnosti sijoittajia spekulointiin. Mitä ihmeellisemmät värisävyt, sitä korkeampi oli hinta. Maniaksi kuplaa alettiin kutsua, kun spekulointi levisi isoihin ihmisjoukkoihin.

Alla olevassa grafiikassa on vertailtu eri sijoituskuplia.

 

Nyt kuukausi on kulunut ja bitcoin on tehnyt villeimmän arvonnousunsa. Convoy Investments on päivittänyt grafiikkansa. Ja kyllä vain: nyt bitcoinin arvonnousu on lopulta ohittanut tulppaanimanian. Näin siitä on tullut ihmiskunnan historian suurin kupla.

Sijoitusyhtiö kommentoi, että bitcoinin arvo on 17-kertaistunut tänä vuonna ja 64-kertaistunut kolmen vuoden aikana. Tämä on enemmän kuin tulppaanikuumeen aikana.

Kukaan ei voi tietenkään varmasti sanoa, milloin bitcoinin arvonnousu päättyy, vai päättyykö se. Mutta jos se on kupla, aikaisemmista kuplista voi oppia sen, että huippuvaihe ei kestä kauan ja lasku on yleensä nopeaa.