Joka vuonna toistuvaan tapaan Kaliforniassa, Montereyssä esitellään upeita autoja paremmin toimeen tulevalle kansanosalle.

Valitettavasti emme ole tänä vuonna henkilökohtaisesti Montereyn vauhtiviikolla mukana, joka huipentuu sunnuntaina Pebble Beach Concors d’Eleganceen. TM numerosta 14/2011 löytyy artiikkeli siitä, mitä elokuinen viikko Montereyssä pitää sisällään.

Tänä vuonna esitellään jälleen upea valikoima uutuuksia, jotka eivät puhuttele suurinta osaa autonostajista. Mutta Pebble Beachin vakiovieraat ovat hyvinkin kiinnostuneita sellaisista tulevista automalleista kuin Aston Martin Vanquish Volante, joka nähtiin siellä ensi kertaa maailmassa.

Ehkä vielä sykähdyttävämpi uutuus on BMW:n Concept M4 Coupé, joka ennustaa tulevaa tuotantomallia. BMW ei vielä kertonut autosta paljoakaan, mutta 20-tuumaiset pyörät ja runsas hiilikuidun käyttö lupailevat hyvää suorituskykyä. Voimanlähdettä ei paljastettu, mutta luultavasti se on 3,0-litrainen rivikuutonen, joka kehittää noin 335 kW.

Lincolnin uutuus ovat MKZ ja MKC Black Label konseptit, jotka ”nostavat Lincolnin muotoilun uudelle tasolle”. Suurin ero tuotantomalleihin on autojen sisustus, joka on erittäin korkeatasoinen ja siinä käytetään huippuluokan nahkaa ja alkantaraa. Black Label löytyy ensi vuoden lopulla kaikista mallisarjoista ja tällaisten mallien ostajille on luvassa erityisen persoonallista palvelua.

Kolme vuotta sitten pääsimme näkemään ainoana suomalaisena autolehtenä, kun Porsche 918 Spyderin prototyyppiä ulkoilutettiin Montereyn vuorilla. Tänä vuonna samassa paikassa esitellään vihdoin tuotantomalli. Siinä on 4,6-litrainen 447 kW kehittävä V8-bensiinimoottori ja 95 kW sekä 115 kW tehoiset sähkömoottorit. Yhteensä voimaa on käytössä 661 kW ja suurin vääntömomentti on 800 Nm.

Muistin virkistyksenä vähän suoritusarvoja. Kiihdytys nollasta sataan vie 2,8 sekuntia, 200 m/h on nopeusmittarissa 7,9 sekunnissa ja 300 km/h nopeuden saavuttamiseen kuluu aikaa ainoastaan 23 sekuntia. Huippunopeudeksi Porsche ilmoittaa yli 340 km/h. Silti virallinen yhdistetty kulutus on 3,3 l/100 km ja hiilidioksidipäästöt 79 g/km.

Aston Martinin kuva, Autoblog