BMW valloitti Z3-roadsterillaan monta sydäntä, mutta todellista urheilullisuutta kaipaavat asiakkaat ovat jääneet kilpailevien merkkien piiriin. Uusi Z4 pyrkii korjaamaan tilanteen.

BMW:n uusi roadster, Z4,on pikemminkin kokonaan uusi automalli kuin pelkkä Z3:n seuraaja. Näillä kahdella malliversiolla on loppujen lopuksi yllättävän vähän yhteistä. Z3 oli BMW:ksi suorastaan edullinen, mutta Z4 edustaa jo puhtaasti niin kutsuttua premium-autoluokkaa.

Ensimmäisessä vaiheessa Z4 tulee myyntiin 2,5- ja 3,0-litraisin kuusisylinterisin moottorein varustettuna. Voimanlähteet ovat perusratkaisuiltaan tuttuja 3- ja 5-sarjasta. Nelisylinterisiä ei Z4:ään tule välttämättä lainkaan. Kolmilitraisen moottorin yhteydessä esittäytyy uusi kuusiportainen käsivalintainen vaihteisto. Pienemmän moottorin valinneiden on tyytyminen viisipykäläiseen. Molempien moottorien yhteyteen voi tilata lisävarusteena myös kytkimettömän kuusiportaisen SMG-vaihteiston, ohjauspyörän yhteyteen sijoitettuine vaihdevipuineen.

Z4:ää voi useimmissa tilanteissa sanoa myös yllättävän mukavaksi autoksi. Matkustamo on hämmästyttävän vedoton – ilmavirta alkaa häiritä vasta nopeuden noustessa reilusti toiselle sadalle. Suojaan tuulelta ja tuiskulta pääsee tarvittaessa muutamassa sekunnissa, olipa lisävarustelistalta valinnut täyssähköisesti toimivan katon tai ei.

Kokonaisuutena BMW Z4 on niitä autoja, joihin on hyvin helppo ihastua, ja kilometrien karttuessa auto voittaa kuljettajan vain enemmän puolelleen. Jos jotain negatiivista pitää hinnan lisäksi yrittää löytää, niin polttoaineenkulutus saattaa nousta korkeaksi, kun moottorin upea ääni ja veto-ominaisuudet houkuttelevat jatkuvasti käyttämään yhtä tai kahta pykälää liian pieniä vaihteita. Varsinaisille ostajaehdokkaille tälläkään seikalla tuskin on mitään merkitystä.

Z4:t saadaan Suomeen sopivasti kevään tullen, näillä näkymin huhtikuussa. Kovantuntuisesta hinnasta huolimatta taitavat samantehoiset kilpailijat jäädä vielä BMW:täkin kalliimmiksi.

(Tiivistelmä Jani Kajanderin artikkelista TM 18/02, s. 22-23)