Tutkijat ovat löytäneet Borneossa olevasta kalkkikiviluolasta luolamaalauksia, jotka ovat maailman vanhimpia tunnettuja esittäviä kuvia.

Luolamaalaukset ovat uuden tutkimuksen mukaan jopa 40 000 vuotta vanhoja. Eläimiä esittävät kuvat löydettiin ensimmäistä kertaa jo vuonna 1994. Nyt niiden tarkka ikä on kuitenkin onnistuttu määrittämään Griffithin yliopiston tutkimuksessa. Tutkimus on julkaistu Nature-lehdessä.

Tutkimus vahvistaa käsitystä siitä, että luolamaalaukset eivät olekaan saaneet alkuaan Euroopassa. Sen sijaan Kaakkois-Aasiassa asuneet ihmiset ovat vieneet luolamaalauksia eteenpäin vielä aikaisemmin.

Borneossa olevalla vuoristoalueella sijaitsevissa luolissa on tiedetty 1990-luvulta lähtien olevan esihistoriallisia maalauksia ja muita kuvia.

Tutkimusryhmä ajoitti maalaukset analysoimalla niistä otettuja kalsiumkarbonaattinäytteitä. Maalauksen alla olevat näytteet kertovat maalauksen maksimi-iän ja sen päällä olevat näytteet minimi-iän.

”Vanhin ajoittamamme luolamaalaus on suuri maalaus, joka esittää tunnistamatonta eläintä”, sanoo Griffithin yliopiston professori Maxime Aubert tiedotteessa. ”Se on luultavasti villikarjaa, jota löytyy vieläkin Borneon viidakoista – tämä on vähintään 40 000 vuotta vanha ja on nyt vanhin tunnettu esittävä taideteos.”

Luolista löydetyt käsikuviot ovat myös suunnilleen yhtä vanhoja. Käsikuvioita on tehty pitämällä kättä kiven päällä ja levittämällä okramaalia sen ympärille. Paleoliittinen kivitaideperinne näyttää syntyneen Borneolle 52 000–40 000 vuotta sitten.

Kuva: Kinez Riz

Noin 20 000 vuotta sitten, kun viimeisin jääkausi oli kylmimmillään, maalauksissa alkoi ajoittain esiintyä myös ihmisiä. Esimerkiksi The Guardian -lehdessä ulkopuoliset tutkijat kuitenkin muistuttavat, että luolamaalausten iän määrittämiseen liittyy paljon epävarmuustekijöitä.

Tutkijoiden mukaan on epäselvää, ketä Borneon jääkauden taiteilijat ovat ja mitä heille on tapahtunut. Borneo on nyt Maan kolmanneksi suurin saari, mutta jääkauden aikaan se oli yhteydessä Euraasian mantereeseen.

Luolamaalauksia on ilmestynyt samoihin aikoihin paleoliittisen Euroopan vastakkaisille puolille. Samoihin aikoihin myös Sulawesin saarella on ollut maalauksia. Tutkijat arvioivat nyt, että maalaukset ovat voineet levitä Borneolta Sulawesiin ja sieltä eteenpäin muualle.

Ennen esittävää luolamaalaustaidetta ihmiset ovat tehneet abstrakteja kuvioita. Aiemmin tänä vuonna kerrottiin, että Etelä-Afrikasta on löytynyt 73 000 vuotta vanha ristikkokuviointi.

Äkillisesti päättyvät viivat viittaavat tutkijoiden mukaan siihen, että kuvio on osa suurempaa kokonaisuutta. (D’Errico/Henshilwood/Nature)