B&W:n tutkimusosastoa johtava Martial Rousseau esitteli kaiuttimien julkistustilaisuudessa laboratorioidensa uusia mittausmenetelmiä ja mallinnustekniikoita. Niiden avulla elementtien, koteloiden ja muiden rakenteiden käyttäytymisestä on saatu entistä perusteellisempaa tietoa entistä nopeammin.

Tutkimusmenetelmien kehittäminen, aiempien mallien osien ja rakenteiden tutkiminen ja uusien suunnittelu ovat B&W:n mukaan vieneet seitsemän vuotta. Työ on tuottanut myös tulosta.

Rakenteiden ja yksittäisten osien värähtelyt ovat 800-sarjan uusissa malleissa vähentyneet ratkaisevasti. Parannuksia havainnollistettiin muun muassa mittaustuloksiin perustuvilla animaatioilla.

Pääsimme tutkimaan komponentteja myös omakohtaisesti esimerkiksi napauttamalla diskantin ja keskiäänisen koteloa metallipalalla. Uudet osat lakkasivat värähtelemästä lähes välittömästi, kun vanhat kotelot soivat metallisen kellon tapaan useita sekunteja.

Kevlar saa väistyä

Parhaat B&W-kaiuttimet on jo vuosikaudet tunnettu keltaisista Kevlar-kartioista. Martial Rousseaun mukaan B&W on vasta viime vuosina pystynyt tarkasti analysoimaan, mistä niiden hyviksi havaitut ominaisuuden johtuvat. Mittauksista saatua tietoa ei kuitenkaan ole käytetty Kevlar-kartioiden paranteluun, vaan täysin uuden materiaalin kehittämiseen.

Uuden materiaalin nimi on Conitinuum, ja sen jälkivärähtelyt ovat mittauksista tehtyjen animaatioiden perusteella huomattavasti vähäisempiä kuin vastaavissa Kevlar-kartioissa. Materiaaliin liittyvät patenttihakemukset odottavat vielä hyväksymistä, joten tarkempia tietoja sen rakenteesta ja ominaisuuksista ei haluttu paljastaa.

Bassoelementtien kartiot ovat nekin uusia. Jälkivärähtelyjä on pystytty vähentämään kerrosrakenteella, joka on paksuimmillaan kartion keskellä ja ohenee kohti ulko- ja sisäreunaa.

Aiemmista 800-sarjan kaiuttimista tuttu Matrix-tukirakenne on sekin täysin uusi. Levyt ovat entistä paksumpia, ja niiden materiaali on mdf-levyn sijaan vaneria.

Edellisissä malleissa käytettyjä osia on jäljellä enää muutamia, kuten kaapeleiden liittimet ja diskanttielementin timanttikalotti.

Selkeämpi sointi

Uusia kaiuttimia verrattiin B&W:n kuunteluhuoneissa edeltäjiinsä, ja parannukset olivat selvästi havaittavissa. Ensimmäisenä huomio kiinnittyi yläbassoihin ja alempaan keskialueeseen, jotka kuulostivat tarkemmilta ja jäsentyneemmiltä.

Stereovaikutelman oli sekin täsmällisempi ja kolmiulotteisempi etenkin metallisilla keskiääni- ja diskanttikoteloilla varustetuissa 802:ssa ja 803:ssa.

Akustisesta suunnittelusta vastaavien insinöörien mukaan yleiseen sointitasapainoon ei ole tehty mitään radikaaleja muutoksia esimerkiksi jakosuotimen avulla. Koteloiden tilavuudet ovat nekin entisellään, joten parannusten kerrotaan johtuvan pääosin uusista materiaaleista ja rakenteista.

B&W 802, 803, 804 ja 805 tulevat kauppoihin lokakuussa ja huippumalli B&W 800 ensi keväänä. Parihinnat ovat vastaavasti 22000, 17000, 9000 ja 6000 euroa. B&W 800 tulee maksamaan noin 30000 euroa.

B&W 800 Diamond -sarjan kolmannen sukupolven uutuuskaiuttimiin pääsee tutustumaan 9.–13. syyskuuta Helsingin messukeskuksessa järjestettävillä HifiExpo 2015 -messuilla. Mallit B&W 802, 803, 804 ja 805 ovat esillä Mareksoundin osastolla.

Lisätietoja löytää valmistajan englanninkielisiltä kotisivuilta.