Canon EOS 5D Mark III

Tänään esitelty Canon EOS 5D Mark III -järjestelmäkameran luvataan olevan edeltäjäänsä nopeampi ja monipuolisempi, ja sen kuvankäsittelyä on viety askel eteenpäin. Käytöltään uutuus muistuttaa ergonomisesti onnistunutta EOS 7D -runkoa. Monet avainominaisuudet ovat peräisin uusimmasta ammattimallista EOS-1D X.

Kuvan muodostaa uusi täyden kinoruudun kokoinen (36 x 24 mm) cmos-kenno, jonka tarkkuus 22,3 megapikseliä. Kennon luvataan soveltuvan hyvin sekä valokuviin että videoihin.

Videokuvaus on vahvassa asemassa, sillä olihan edeltävä EOS 5D Mk II maailman ensimmäinen full hd -videoita tallentava järjestelmäkamera, joka avasi tietä aivan uudenlaisille kuvausmahdollisuuksille.

Video

Tärkeitä videopuolen ominaisuuksia ovat valotuksen käsisäätö sekä mahdollisuus pakata videoita suurella bittinopeudella. Kamera tukee nyt intraframe (All-I) ja interframe (IPB) -pakkausta sekä smpte-aikakoodia. Äänitystasoa voi säätää tallennuksen aikana pikavalintanäytössä, ja äänen tarkkailuun on kuulokeliitäntä.

Uudet videotilan kytkin ja tallennuspainike parantavat käytettävyyttä, ja kuvauksen voi aloittaa heti, kun videotila on aktivoitu. Videokuvissa ei valmistajan mukaan esiinny juuri lainkaan esimerkiksi moiré-ilmiötä tai värivirheitä.

Suorituskyky

Kameran toimintoja ja kuvankäsittelyä tahdittaa Digic 5+ -suoritin. Sen suuri laskentateho mahdollistaa muun muassa sarjakuvauksen täydellä tarkkuudella ja nopeudella 6 ruutua sekunnissa. Sarjan suurin pituus on 18 raw-kuvaa tai 16 000 jpeg-kuvaa. Tehokkaan Digic 5+ -prosessorin ansiosta video-otoksia pystyy myös editoimaan kamerassa.

Herkkyysasetus kattaa alueen ISO 100 – 25 600, ja sitä voi laajentaa arvoon ISO 102 400. Valmistajan mukaan kameralla saa kohinattomia ja laadukkaita kuvia erittäin heikossakin valaistuksessa.

Laajasävykuvaus (hdr) yhdistää kolme eri valotuksilla tallennettua otosta. Näin suurikontrastisten näkymien pienetkin detaljit näkyvät kuvissa.

Raw-kuvien käsittely- ja muokkausmahdollisuuden ansiosta otosten työstämisen voi aloittaa jo kuvauspaikalla. Tehokas DIGIC 5+ -suoritin mahdollistaa myös kuvanlaatua parantavien työkalujen integroimisen kameraan. Niitä ovat muun muassa linssin vinjetoinnin ja kromaattisen poikkeaman korjailu, joka toimii sekä säteen että kehän suuntaisesti.

Tarkennus

Canon EOS 5D Mark III sisältää samankaltaisen, laaja-alaisen 61 pisteen automaattitarkennuksen kuin EOS-1D X. Se tuottaa valmistajan mukaan erinomaisen herkkyyden, tarkkuuden ja nopeuden. Järjestelmä koostuu 41:stä ristikkäistyyppisestä ja viidestä kaksoisristikkäistyyppisestä pisteestä, joiden ansiosta tarkennuksen luvataan toimivan erinomaisesti koko kuva-alalla.

Käytettävissä ovat myös EOS-1D X:stä tutut mukautettavat automaattitarkennuksen esiasetukset. Ne helpottavat haasteellisten kohteiden kuvausta ja parantavat luotettavuutta tilanteissa, joissa kohde saattaa liikkua arvaamattomasti.

Valonmittaus

Valomittaus perustuu Canonin mainioksi havaittuun iFCL-järjestelmään, jossa automaattitarkennuspisteisiin on kytketty kaksikerroksinen 63 vyöhykkeen mittakenno.

Kamera analysoi tarkennusjärjestelmästä keräämänsä tiedot sekä kennon mittaamat väri- ja valoisuustiedot. Näin esimerkiksi ihonsävyistä saadaan todenmukaiset, ja jälki on valmistajan mukaan erinomaista kaikenlaisissa kuvaustilanteissa.

Käyttö

Sääsuojattu magnesiumrunko kätkee sisälleen vahvistetun sulkimen, joka kestää 150 000 otosta. Kamerassa on EOS 7D -mallista tutun älykkään etsimen parannettu versio, ja sen peittoalue on noin 100 prosenttia. Tähyslasille on valittavissa myös ruudukkonäyttö.

Canon EOS-1D X:n tavoin kamera sisältää 8,11 cm:n (3,2 tuumaa) Clear View II -näytön, jonka tarkkuus on 1 040 000 pistettä.

Kyljessä on paikat udma 7 -yhteensopivalle cf-kortille sekä sd-kortille. Molemmille korteille voi tallentaa yhtä aikaa, tallentamista voi jatkaa toiselle kortille toisen täytyttyä ja kuvia voi siirtää kortilta toiselle.

Uusi hiljaisen kuvauksen tila vaimentaa laukaisimen ja peilin tuottamaa ääntä valmistajan mukaan huomattavasti. Kamerassa on myös jatkuva hiljainen tila, jonka avulla nopeasti liikkuvia kohteita voi kuvata huomiota herättämättä.

Hinta ja saatavuus

Canon EOS 5D Mark II tulee kauppoihin maalis- ja huhtikuun vaihteessa. Rungon hinnaksi ilmoitetaan 3800 euroa.

Lisätietoja saa valmistajan englanninkielisiltä kotisivuilta. Kamerasta on julkaistu myös esittelyvideo.

Canon EOS 5D Mark III
Täyskokoinen 22,3 megapikselin kenno
61 pisteen automaattitarkennusjärjestelmä
Jatkuva kuvaus jopa 6 ruutua sekunnissa
Herkkyysalue ISO 100-25 600, laajennettavissa ISO 102 400
Täyden teräväpiirron videot, käsisäädöt, kuulokeliitin
14-bittinen Digic 5+ -suoritin
Näyttö 8,11 cm (3,2 tuumaa) ja 1 040 000 pistettä
Laajasävykuvaus (hdr)
Sääsuojaus

Canon EOS 5D Mark III takaa

Canon EOS 5D Mark III päältä

Canon EOS 5D Mark III sivulta

Canon EOS 5D Mark III akkukahva