Tänään julkistettu Canon EOS 77D sisältää aps-c-kokoisen (23,3 x 14,9 mm) 24,2 megapikselin cmos-kennon ja tehokkaan Digic 7 -suorittimen. Kenno perustuu hyväksi havaitsemamme dual pixel -tekniikkaan, jossa kuvapisteet toimivat näytön avulla kuvattaessa myös tarkennuspisteinä.

Dual pixel -tarkennus on erityisen hyödyllinen videoita kuvattaessa, mutta esimerkiksi maisema- ja makrokuvaajat ovat ottaneet sen ilolla vastaan.

Aineista vloggaajan kameraksi

Dual pixel -tekniikkaan yhdistetty kasvotarkennus toimii lyhyen kokeilun perusteella hyvin. Ja koska 7,7 cm:n (3,0”) ja 1,040 miljoonan pisteen näyttö tottelee kosketusta ja kääntyy kaikkiin suuntiin, Canon EOS 77D lienee mitä mainioin vloggaajan työkalu.

Syvän otekahvan yläreunassa oleva kohouma auttaa pitämään kameraa tukevasti kädessä silloin, kun sen suuntaa omiin kasvoihinsa. Videoiden kuvaamiseen on myös kytkettävä viisiakselinen elektroninen vakain, joka toimii yhdessä objektiivin oman vakaimen kanssa.

Alumiinista ja lasikuituvahvisteisesta polykarbonaatista valmistettu runko painaa akkuineen noin 540 grammaa, joten se tuskin on liian raskas vloggaajan käsiin.

Videot tallennetaan mp4-muodossa, ja suurin tarkkuus on full hd eli 1920 x 1080 pistettä ja 60, 50, 30, 25 tai 24 ruutua sekunnissa. Vaikka 4k-videota tallentavat kamerat yleistyvät kovaa vauhtia, luotettava dual pixel -tarkennus ja sujuva käyttöliittymä ovat Canonin näkemyksen mukaan videoharrastajalle tärkeämpiä kuin 3840 x 2160 pisteen erottelu.

Valokuvaajan silmin

Optiseen etsimeen luottava valokuvaaja kiinnittää Canon EOS 77D:ssä huomionsa 45 pisteen vaihetarkennukseen. Kaikki 45 pistettä ovat ristikkäistyyppisiä, eli tavallista herkempiä. Osa pisteistä toimii vielä aukolla f/8, mistä on hyötyä etenkin telejatkeen kanssa kuvaaville. Kohteen seuranta etenee sekin valmistajan mukaan sujuvasti.

Kun näytön avulla otetaan valokuvia, tarkennusautomatiikka toimii valmistajan mukaan nopeammin (0,03 sekuntia) kuin missään muussa aps-c-kennokoon järjestelmäkamerassa.

Sarjakuvaus etenee nopeimmillaan 6 ruutua sekunnissa, ja puskuriin mahtuu 110 jpeg-otosta tai 25 raw-kuvaa. Suurin herkkyysarvo on ISO 25600 (laajennettavissa ISO 51200). Kehittynyt valkotasapainon ja valotuksen mittaus (7560 pikselin rgb+ir) tuottaa valmistajan mukaan luonnolliset ihonsävyt ja tarkan valotuksen.

Asetuksia hallitaan kameran päällä ja takana olevista kiekoista. Painikkeiden asettelu ja käyttölogiikka ovat tuttuja aiemmista Canon-kameroista.

Bluetooth ja wi-fi

Valokuvien jakaminen ja kameran kauko-ohjaus onnistuvat yhdistämällä bluetooth- ja wi-fi-tekniikkaa. Vähän virtaa kuluttava bluetooth on päällä koko ajan, ja wi-fi astuu mukaan kuvioihin silloin, kun on tarpeen siirtää suurempia datamääriä.

Canon EOS 77D tulee kauppoihin huhtikuussa. Rungon hinta on noin 980 euroa, joten EOS 77D maksaa noin 350 euroa vähemmän kuin tähän mennessä halvin dual pixel -peilietsinkamera EOS 80D. Runko sekä uusi ja entistä pienempi, vakaimella varustettu f/4-5,6-valovoimainen 18–55 mm:n zoom maksavat pakettina noin 1080 euroa.

Huhtikuussa tulee saataville myös samaan perustekniikkaan tukeutuva Canon EOS 800D, jossa ei muun muassa taaempaa säätökiekkoa. Rungon hinta on noin 930 euroa, ja EOS 800D sekä 18–55 mm:n zoom maksavat pakettina noin 1030 euroa.