Vuoden 2017 kameramyynti jakaantuu valmistajien selvitysten mukaan melko tasaisesti peilietsimellä varustettujen ja peilittömien perustason järkkäreiden kesken. Kolmas suunnilleen yhtä suuri ryhmä ainakin täällä Euroopassa ovat isolla kennolla varustetut laatupokkarit.

Tuuman kuvailmaisimet olivat vuonna 2016 kiven alla, kun maanjäristys vaurioitti Sonyn tehdasta Kumamotossa. Nyt tuotanto on taas täydessä vauhdissa, ja uusia kameroita tullaan näkemään monilta eri valmistajilta.

Lisää tehoa

Canon G9 X Mark II nimensä mukaisesti uudistettu versio vuoden 2015 lokakuussa esitellystä G9 X:stä. Aiempaa tehokkaamman Digic 7 -suorittimen ja 20,1 megapikselin cmos-kennon ansiosta sarjakuvausnopeus on voitu nostaa 6:sta 8,2 ruutuun sekunnissa (tarkennus ensimmäiseen kuvaan).

Jatkuvalla tarkennuksella kuvaus etenee 5,3 ruutua sekunnissa, ja puskuriin mahtuu silloin 102 jpeg-otosta. Tarkennuksen luvataan toimivan 0,14 sekunnissa. Myös kohteen seurantaa on valmistajan mukaan kehitetty merkittävästi.

Niukassa valossa kuvaamiseen on viisiakselinen, 3,5 valotusaskeleen optinen vakain, joka tunnistaa kameran hitaat sekä nopeat liikkeet. Kolminkertaisen zoomin kuvakulma vastaa 28–84 mm:n kino-optiikkaa, ja valovoima on f/2,0–4,9.

Valokuvien ohella kamera tallentaa 1920 x 1080 pisteen full hd -videoita.

Jatkuva yhteys älypuhelimeen

Canon G9 X Mark II on sunnilleen edeltäjänsä kokoinen (98 x 58 x 32 mm) ja painaa kuvauskunnossa vain 206 grammaa. Tyylikäs ja alumiinikuorinen kamera sujahtaa taskuun jopa kätevämmin kuin isoimmat ja kuvausominaisuuksiltaan parhaat älypuhelimet.

Käsiteltävyys on sekin älypuhelimeen verrattuna huippuluokkaa. Valotusasetuksia voi säätää objektiivin juuressa olevasta renkaasta, ja kosketusnäytön sekä harvojen painikkeiden yhteispeli sujuu lyhyen ensitutustumisen perusteella vieläkin sutjakammin kuin edeltävässä mallissa.

Etsin G9 X Mark II:sta puuttuu, mutta sitä eivät kännykkäkuvaukseen tottuneet välttämättä kaipaa. Pääasia, että takana on 7,5 cm:n ja 1,04 miljoonan pikselin kosketusnäyttö, ja että kuvanlaatu ja käsiteltävyys ovat parempia kuin älypuhelimen kamerassa.

Tärkeää on tietenkin myös kuvien jakaminen. Sen helpottamiseksi G9 X Mark II pitää yllä jatkuvaa ja vain vähän virtaa kuluttavaa bluetooth-yhteyttä älypuhelimeen. Näin puhelin on koko ajan valmiina jakamaan kuvia sekä kytkemään päälle nopean wi-fi-yhteyden suurien kuvamäärien sekä videotiedostojen siirtämiseksi.

Näppäriä yksityiskohtia

Time Lapse -kuvaukseen on helposti hallittavia esisetuksia. Niiden avulla kaikki otokset saa valottumaan joko samalla tavalla tai siten, että älykäs automatiikka säätää valotuksen kuvausolosuhteissa tapahtuvien muutosten mukaan.

Toinen kätevä varuste on kolmen valotusaskeleen harmaasuodin, jonka voi kytkeä toimintaan joko käsin tai automaattisesti. Harmaasuotimen avulla valotusaikaa voi pidentää tai himmentimen aukkoa avata myös kirkkaassa valossa. Näin saadaan esimerkiksi sujuvampi liikkeentoisto videoihin tai suppeampi terävyysalue valokuviin. Salamavalo ponnahtaa esiin kameran kulmasta.

Tänään julkistettu Canon PowerShot G9 X Mark II on tulossa kauppoihin helmikuussa noin 550 euron hintaan. Väriksi voi valita mustan tai hopean.