Hannoverin CeBIT-messut kokosivat tänäkin keväänä Euroopan informaatioteknologian ja tietoliikenteen ammattilaiset hyperaktiiviseen teknokarkeloon. Tänä vuonna puhuttivat nopeampaan datasiirtoon pystyvät GPRS-matkapuhelimet, litteät tietokoneet – sekä korut ja kellot.

Messujen perusteella alan kolme pääsuuntausta tällä hetkellä ovat GPRS-matkapuhelimet, tablettikokoiset PC:t sekä rannekelloina ja korvakoruina päälle puettava tietotekniikka. Messujen ehkä puhutuimmat uutuudet tulivat suomalaisosastolta: Nokian uusi malli 3330 flipperipeleineen ja värinäytöllinen Communicator 9210 houkuttivat messuyleisöä kuin siirappi muurahaisia.

Puhelinpuolella teemana oli GPRS. Lähes jokaiselta merkiltä on vielä tämän vuoden aikana tulossa GPRS – jopa useampia malleja. Puhelimia todennäköisesti aletaan vaihtaa ja ostaa, kunhan Nokia saadaan kauppoihin ja operaattorit saavat GPRS-ominaisuuden verkkoihinsa ja vielä palvelutarjoajat saavat ympättyä niihin uusia mielenkiintoisia palveluja. Jämähtäneisiin markkinoihin halutaan selvästi saada uutta potkua. Ennen UMTS:ää ehditään ihan hyvin käyttää vielä yksi sukupolvi GPRS-puhelimia. Sitä paitsi moni tulevaisuuden 3G-palveluista voidaan ottaa käyttöön jo GPRS-verkoissa.

Tietokonepuolella PC-tekniikka elää yhä voimakkaana. Siitä esimerkkinä AMD julkaisi messujen avajaispäivänä entistä nopeamman Athlon-prosessorin. Kuitenkin selvästi koko ala katsoo jo tulevaisuuteen. Muodissa ovat nyt tablettimuotoiset PC:t eli kosketusherkällä nestekidenäytöllä varustetut langattomat härvelit, joilla voi selata nettisivuja vaikka sohvalla loikoillen.

Mikroprosessorien kutistuessa tietotekniikka alkaa mahtua entistä enemmän myös rannekelloon. IBM:n tuotekehitysinsinöörit ovat ympänneet esimerkiksi mikrofoni- ja kaiutintoimintoja jalometallisen kiiltäviin korvakoruihin ja kaulanauhoihin. Sulattaisikohan mikrofonisormus naisen sydämen?

NOKIA julkisti kaksi uutta GPRS-järjestelmään kuuluvaa puhelinta: Nokia 6310 classic -mallin sekä fashion-puhelinten kategoriaan kuuluvan Nokia 8310 -puhelimen. Ensimmäisenä myyntiin ennättää Nokia 8310. Ainoastaan 84 grammaa painava uutuus on jatkoa edeltävälle 8210 GSM-mallille. Nyt mukana on paitsi GPRS, myös nopea HSCSD-data sekä uusi WAP 1.2.1 -selain. Onpa puhelimessa sisäänrakennettuna myös FM-stereoradio. Noin 4000 markan hintainen Nokia 8310 on luvassa myyntiin jo alkukesästä.

NOKIA Music Player HDR-1 tuo kaivatun lisän Nokian matkapuhelimien käyttäjille. Music Playerillä voi kuunnella esimerkiksi CD:ltä tallennettuja AAC- ja MP3-musiikkitiedostoja tai käyttää sitä HF-lisälaitteena Nokia 3310-, 3330-, 8210- ja 8850-puhelimien kanssa. Muistiin mahtuu musiikkia noin tunnin verran. Soitin sisältää myös FM-stereoradion toiminnot. Laite tulee myyntiin vuoden 2001 kolmannen neljänneksen aikana, ja se maksaa noin 1 800 markkaa.

EÜPA on tuntematon tekijä Suomen markkinoilla, mutta yhtiön muotovaliot tietokoneet piristäisivät myös meikäläisittäin

ERICSSONIN CommuniCamilla otetut kuvat on mahdollista tallentaa joko puhelimen muistiin, internetissä olevaan henkilökohtaiseen kuva-albumiin tai lähettää e-postikorttina eteenpäin. Kuvansiirto kestää noin yhden minuutin. Kamera painaa vain 25 grammaa ja sitä voidaan kuljettaa omassa kaulanauhapidikkeessään. Kuvaustilanteessa laite vain kiinnitetään puhelimen pohjaliittimeen ja napataan kuva. Noin 1800 markkaa maksava Ericsson CommuniCam on kaupoissa pikapuoliin.

(Tiivistelmä Teemu Kemppaisen, Raimo Ylösen ja Ilkka Herttuan artikkelista TM 7/2001, s. 8-16)