Informaatioteknologia muuttuu ja kehittyy, mikä on tietysti poikkeuksellisen vaarallista. Kasvava laskentateho ja muistikapasiteetti eivät vielä aiheuta paniikkia, mutta toisiinsa sulautuvat puhelimet, tietokoneet ja kaikkialla vaaniva verkkoyhteys ovat petollisia. Kärsimättömät ja yksiulotteiset nykyihmiset tarvitsevat modernia tekniikkaa työntekoon, vapaa-aikaan ja ennen kaikkea niiden rajojen hämärtämiseen.

Vapaalla on ihan jees tarkistaa seuraavan palaverin detaljeja, poimia kuumimmat mailit tuoreeltaan tai kysellä kollegoilta toimiston kuulumisia, vaikkei siellä tapahdu mitään sellaista, mikä ketään kiinnostaisi. Syytetään vain yhdessä värinäytöllisiä matkapuhelimia ja langattomia verkkoyhteyksiä! Eikä unohdeta paneeli-, kämmen- ja taskumikrojen tai kannettavien tietokoneiden petollista vaikutusta, joka imaisee meidät avuttomat olmit IT:n mustaan aukkoon, josta noustaan vain business-luokassa, VIP-aulan kautta.

Tämän päivän yksilöllinen, eikä yhtään itsekeskeinen, ihminen porhaltaa tietämättään kohti seuraavaa suurta hermoromahdustaan. Viimeisimmillä laitteilla on ikään kuin oma tahtonsa, joka pakottaa kaikki käyttämään niitä – ihan joka päivä ja myös iltauutisten jälkeen. Niiden esiinmarssia ei voi pysäyttää ja vastustaminen on turhaa. Jokainen laite on pakko ostaa. Muuten jää jälkeen menestyvästä sukupolvesta, joka nakertaa enemmän mielialalääkkeitä kuin näkkileipää.

INTEL CENTRINO on kannettaville tietokoneille suunniteltu teknologia. Kokonaisuus käsittää uuden sukupolven 855-piirisarjan ja sitä hyödyntävän Pentium-M-suorittimen, joka kuluttaa huomattavasti vähemmän virtaa kuin esimerkiksi Intel Pentium 4-M. Lisäksi suoritin on ennakkotietojen mukaan poikkeuksellisen suorituskykyinen, vaikka sen sisäinen kellotaajuus on tuntuvasti kilpailijoita alhaisempi (alkaen 900 megahertsiä). Piirisarjasta tehdään kaksi versiota, joista toinen toimitetaan ilman yhdysrakenteista näytönohjainta.

Noin 77 miljoonaa transistoria sisältävä Pentium-M-suoritin valmistetaan tarkalla 0,13 mikronin viivaleveystekniikalla, jolloin lämmöntuoton pitäisi olla mahdollisimman vähäistä. Ulkoinen väylä toimii 400 megahertsin kellotaajuudella, ja välimuistia riittää megatavun verran. Uusi Pentium-M hyödyntää myös Intelin Enhanced SpeedStep -tekniikkaa, joka pyrkii porrastamaan suorittimen nopeuden käyttötilanteen mukaan.

Muita ominaisuuksia ovat digitaalinen musiikkisoitin (AAC/MP3-formaatit), FM-stereoradio, GPRS-tiedonsiirto, MMS-viestit sekä täysipainoinen Java- ja XHTML-tuki. Lisäksi mukana toimitetaan PC-ohjelmisto muun muassa kalenteritapahtumien ja musiikin hallintaan. N-Gage kytketään tietokoneeseen USB-väylän kautta. Valmiusaikaa luvataan 150–200 ja puheaikaa kahdesta neljään tuntia. Musiikkia kuunneltaessa virtaa riittää kahdeksaksi tunniksi.

Centrino sisältää lisäksi yhdysrakenteisen langattoman 802.11a/b-verkkosovittimen, jonka ominaisuudet ovat päivitettävissä. Niinpä kannettava voidaan kytkeä verkkoon ilman johtoja sopivan tukiaseman läheisyydessä (lentokentät, hotellit, messualueet). Vakio-ominaisuuksiin kuuluu myös nopea USB2.0-liitäntäväylä. Intelin mukaan tyypillinen Centrino-kannettava kykenee toimimaan suorituskykyisenä viiden tunnin ajan.

Vaikka Centrino-teknologia tuntuu ominaisuuksiensa puolesta kaikin puolin lupaavalta, näkemyksemme mukaan se on poikkeuksellisen röyhkeä liike Inteliltä. Suoritinvalmistaja pyrkii tällä tavalla valmistamaan merkittävimmän osan kannettavien tietokoneiden komponenteista (suoritin, piirisarja, näytönohjain, verkkosovitin). Muussa tapauksessa kannettavan tietokoneen valmistaja ei saa lupaa käyttää uutta ja kovasti markkinoitua Centrino-logoa laitteessaan.

NOKIA N-Gage on puhelimen ja taskukokoisen pelikonsolin yhdistelmä. Muotoilultaan erikoinen kolmitaajuuspuhelin sisältää ajanmukaiselle GSM-puhelimelle tyypilliset toiminnot. Muista Nokian puhelimista tuttuun Symbian-käyttöjärjestelmään perustuvassa laitteessa on taustavalaistu näyttö, jonka erottelukyky on 176 x 208 pistettä, ja se kykenee esittämään 4 096 värisävyä.

Hannu Häyhä, kuvat SAMSUNG Smart Phone SGH-D700 -älypuhelimeen on saatu mahdutettua kääntyvä, 65 000 väriä ja 176 x 208 kuvapistettä toistava näyttö, VGA-tasoinen kamera, MP3-soitin sekä täydelliset multimedia- ja sähköpostiyhteydet. Puhelimella voi kuvata ja toistaa lyhyitä videopätkiä sekä lähettää niitä joko MMS-viesteinä tai sähköpostitse vastaanottajalle. Puhelimeen saa ladattua lisää muistia MMC-muistikorteilla.. Samsung Smart Phone SGH-D700 on tulossa kauppoihin syksyllä.

N-Gage toimii myös pelikoneena, koska se sisältää MMC-korttipaikan, johon erikseen myytävät pelimoduulit kytketään. Merkittävin toiminto on kuitenkin bluetooth-yhteensopivuus, joka tarjoaa mukavasti mahdollisuuksia useampien pelaajien yhteenotoille. Monet tunnetut julkaisijat ovat alustavasti suostuneet yhteistyöhön Nokian kanssa. Muun muassa Sega kehittää nimikkeitä N-Gagelle. Kaikki hintatiedot ovat varmistamatta, mutta valmistajansa mukaan laite on saatavilla ennen joulua.

(Tiivistelmä Tomi Heinvuon, Ilkka Herttuan ja Raimo Ylösen artikkelista TM 7/03, s. 78-84)