Sveitsissä sijaitseva Cern on maailman kokeellisen hiukkasfysiikan keskus. Tutkimuskeskuksen suuri hadronitörmäytin on antanut tiedemiehille vastauksia aineen rakenteen peruskysymyksiin ja siihen, miten maailmankaikkeus on syntynyt.

Vuonna 2012 Cern kertoi löytäneensä Higgsin bosonin. Löytö palkittiin Nobelin fysiikan palkinnolla.

BBC:n The Infinite Monkey Cage -radio-ohjelmassa käsiteltiin taannoin tiedettä ja yliluonnollista. Keskustelupaneeliin osallistuivat Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksen fyysikko Brian Cox sekä yleiseksi kuuluisuudeksi noussut astrofyysikko Neil deGrasse Tyson.

Realclearscience-sivusto kertoo Coxin aloittaneen istunnon tiukalla lausunnolla:

”Me emme ole täällä keskustelemassa kummitusten olemassaolosta, koska niitä ei ole olemassa. Jos haluamme ajatella jonkun voiman kuljettavan informaatiota elävistä soluistamme kuolemamme jälkeen, meidän pitäisi määritellä hyvin tarkasti mitkä ne voimat ovat ja miten ne käyttäytyvät. Toisin sanoen, meidän pitäisi löytää jatke vakinaistuneille hiukkasfysiikan perustoimintaperiaatteille. Se tarkoittaisi, että olisimme missanneet jotain hyvin merkittävää.”

”Jos ymmärsin oikein, julistit juuri, että Cern on todistanut sen, että kummituksia ei ole olemassa?” deGrasse Tyson selvensi.

”Kyllä. Jos jokin tuntematon voima ohjailisi kehoni liikkeitä, liikuttaisi käsiäni tai jalkojani, sen olisi pakko olla vuorovaikutuksessa partikkeleiden kanssa, joista kehoni koostuu. Cernissä olemme tehneet erittäin tarkkoja mittauksia hiukkasten vuorovaikutuksesta. Näin ollen väitän, että näkymätöntä kehoamme ohjaavaa voimaa ei ole olemassa”, Cox julisti.