Oliko Chevrolet Vega se tekijä, joka aloitti General Motorsin tien selvitystilassa käyntiin?

Yhdysvaltalainen Popular Mechenics -lehti on julkaissut kiinnostavan artikkelin, jossa pohditaan syyskuun 10. päivänä 1970 esitellyn Chevrolet Vegan vaikutusta General Motorsin talousvaikeuksiin. Varmastikaan Vega ei ole ainoa tekijä, mutta oma vaikutuksensa sillä varmasti on, sillä sinänsä edistyksellinen auto osoittautui katastrofiksi.

Chevrolet Vega oli General Motorsin ”pikkuauto” ja vastaus Fordin Pintolle. Kaikki oli periaatteessa kohdallaan, etumoottori, takaveto ja sopusuhtaisen näköinen kori. Autoa myytiinkin reilun kuuden vuoden aikana lähes kaksi miljoonaa kappaletta. Mutta kaikki ei ollut aivan niin hyvin kuin miltä aluksi näytti.

Voisi luulla, että kahdesta miljoonasta autosta olisi vielä melkoinen määrä jäljellä, mutta niin vain ei ole kahdesta syystä – mitkä aiheuttivat mallin tuhon. Vega rakennettiin painon ja kustannusten pitämiseksi aisoissa erittäin ohuesta teräksestä. Vielä pahempi oli sinänsä innovatiivinen alumiinimoottori, joka huonosti suunnitellun jäähdytyksen takia alkoi kuluttaa öljyä, poltti kannen tiivisteen tai hajosi kokonaan.