Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA:n pääjohtaja Mike Pompeo varoittaa Pohjois-Korean olevan vain ”kuukausien” päässä Yhdysvaltoihin asti yltävän ydinohjuksen saamisesta valmiiksi.

Torstaina terrorisminvastaisen Foundation for Defense of Democracies -järjestön kokouksessa puhunut Pompeo totesi, että Yhdysvaltain täytyy käsitellä Pohjois-Koreaa nyt sillä oletuksella, että sillä todella on pian kyky toteuttaa uhkauksensa.

Pompeo kuitenkin myöntää, että Yhdysvaltain tiedustelupalvelulla ei ole täydellistä käsitystä Pohjois-Korean tarkasta tilanteesta.

”Se, tapahtuuko isku tiistaina vai kuukauden kuluttua tiistaina on sinällään epärelevanttia. Olemme saavuttaneet pisteen, jossa presidentti (Trump) on tullut siihen päätökseen, että Kim Jong Unin pysäyttäminen vaatii nyt globaaleja ponnisteluja, jotka varmistavat, että Pohjois-Korealla ei ole kykyä iskeä.”

Pompeon mukaan Yhdysvallat pyrkii edelleen lopettamaan kriisin diplomaattisin keinon, mutta Yhdysvallat alkaa varautua yhä enemmän myös voimakeinoihin Pohjois-Korean pysäyttämiseksi.

Pompeon puheet ovat aikaisemmin nostaneet myös huhuja, että Yhdysvallat kartoittaisi keinoja Kim Jong Unin salamurhaamiseksi. Pompeo ei kuitenkaan halunnut kommentoida aihetta Financial Timesin kysyessä mahdollisesta salamurhaskenaariosta.

Samassa tilaisuudessa puhunut Yhdysvaltain turvallisuuspoliittinen neuvonantaja kenraali Herbert Raymond McMaster painottaa niin ikään Yhdysvaltain pyrkivän edelleen diplomaattiseen ratkaisuun.

”Aika ei ole vielä loppunut, mutta se alkaa hiljalleen loppua. Presidenttimme ei hyväksy Pohjois-Korean hallinnon uhkaavan Yhdysvaltoja ydinaseilla… Kilpailemme aikaa vastaan etsiessämme rauhanomaista ratkaisua.”

Aiheesta kertoo The Financial Times.