Nissanin pääjohtaja Carlos Ghosn vahvisti eilen jonkin aikaa liikkuneen huhun, että Datsun elvytetään henkiin.

Kolmekymmentä vuotta sitten Nissan halusi myydä valmistamansa autot kaikkialla maailmassa omalla nimellään, minkä takia Datsun vaihtui Nissaniksi. Nyt Datsun on palaamassa markkinoille, joskaan ei Eurooppaan eikä Pohjois-Amerikkaan. Japanilaisyhtiö aikoo noudattaa Renaultin onnistunutta taktiikkaa Dacian kanssa eli nyt perustetaan ns. halpamerkki.

Datsun oli Nissanin valtamerkki vuodesta 1931 lähtien puolen vuosisadan ajan. Ghosnin mukaan Datsunin toinen aikakausi alkaa vuonna 2014 ja tavoitteena on ensi alkuun noin neljännesmiljoonan valmistus ja myynti vuodessa. Aivan kaikkialla maailmassa Datsunia ei ole tarkoitus ainakaan aluksi myydä, vaan ensimmäisinä markkinoina ovat Indonesia, Intia ja Venäjä. Indonesia on näistä suomalaisittain vierain, mutta sielläkin myydään pian miljoona autoa vuodessa.

Uutta Datsunia valmistetaan ainakin Indonesiassa, jossa Ghosn vieraili kertomassa 300 miljoonan euron investoinnista tehtaan laajentamiseen. Auto tehdään samalle V-perusrakenteelle, jota käytetään Micrassa, Sunnyssa ja monessa muussa Nissan-mallissa. Moottoriksi kaavaillaan 1,0-litraista voimanlähdettä ja esimerkiksi Intiassa Datsunin hinnan on tarkoitus jäädä aikanaan puoleen Nissan Micran hinnasta.