Pääkirjoitus

Pääkirjoitus

Luulolla ei ole asiaa tiedon rinnalle

Jos kolesterolitasosi on korkea, pidät kovasti juustosta ja punaisesta lihasta etkä halua syödä statiineja, kuulut riskiryhmään.

Sydänkohtauksen ja kuoleman riski on tietysti läsnä, mutta ensin kohtaat epämiellyttävän totuuden ja mukavan valheen koettelemuksen.

Lääkärisi suosittelee elintapojen muutosta, mutta kun ei millään huvittaisi.

Tällöin mieleen muistuu tutkija/lääkäri/joku oppinut, joka on kertonut, ettei kolesterolin ja infarktin välillä ole yhteyttä. On hän voinut myös valistaa, että kovan rasvan ja kolesterolinkaan välillä ei ole yhteyttä. Statiinit hän on tiennyt ahneen lääketeollisuuden salajuoneksi.

Entäpä jos hän onkin oikeassa? Silloinhan minkään ei tarvitse muuttua.

Juuri tässä sinut punnitaan. Uskotko tutkittua tietoa vai luotatko huuhaamaakariin, joka kertoo, mitä haluat kuulla?

Moni meistä haluaa uskoa vain asioita, jotka ovat miellyttäviä. Tiede saa väistyä, jos se todistaa, että jotain pitää muuttaa. Uskomus, joka lupaa kaiken säilyvän ennallaan, ottaa vallan.

Me Tekniikan Maailmassa uskomme tutkittuun tietoon. Me tutkimme itse ja me referoimme muiden tutkimuksia. Me emme anna tasapuolisuuden nimissä tilaa noidille, samaaneille, poppatohtoreille tai taikauskon levittäjille.

Voi olla, että jotkut lukijamme pettyvät juttuun kolesterolista. Sen viesti on yksinkertainen: liian korkea LDL-pitoisuus veressä voi käydä hengen päälle. Muun väittäminen on valehtelua.

Uskomuksille ja valheille löytyy aina kannattajansa ja levittäjänsä. Paras tapa taistella huuhaata vastaan on jakaa tutkittua tietoa mahdollisimman tehokkaasti.

Niin me olemme tehneet ja teemme vastakin.

Reijo Ruokanen

PÄÄTOIMITTAJA

040 342 4350

reijo.ruokanen@otava.fi

@reijoruokanen

”Auton avaimien luovuttaminen juopuneelle on moraalisesti väärin jos mikä. Se on laissa myös kiellettyä, mutta ei aina.”

KORKEIN OIKEUS RATKAISI: AVAIMET RATTIJUOPOLLE

”Auton avaimien luovuttaminen juopuneelle on moraalisesti väärin jos mikä. Se on laissa myös kiellettyä, mutta ei aina.”

KORKEIN OIKEUS RATKAISI: AVAIMET RATTIJUOPOLLE