iso kuva

sami.rainisto@otava.fi | @SAMIRAINISTO | 040 342 4481

iso kuva

sami.rainisto@otava.fi | @SAMIRAINISTO | 040 342 4481

Sami Rainisto
Sami Rainisto

kun sähkö sekoitti kansan

Tarina kertoo, että vuonna 1850 brittiläinen poliitikko William Gladstone kysyi tiedemies Michael Faradayltä, mitä hyötyä sähköstä oikein on.

Faradayn vastaus jäi historiaan: “Sir, jonain päivänä sitä voidaan verottaa.”

1800-luvun puolivälissä harva osasi nähdä, millä tavalla sähkö tulisi mullistamaan yhteiskunnan.

Vielä vähemmän se osattiin nähdä 1700-luvulla, jolloin tutkijat alkoivat päästä jyvälle sähkön salaisuuksista. 1700-luvun lopulla Benjamin Franklin otti käyttöön termit positiivinen ja negatiivinen sähkö. Tiedemiehet tunsivat jo tuolloin monien aineiden sähköisyyteen liittyvistä ominaisuuksista.

1700-luvun puolivälissä sähköstä tulikin Yhdysvalloissa pienimuotoinen villitys, jolla viihdytettiin hienostoväkeä erilaisissa juhlissa.

Esimerkiksi 1740-luvun puolivälissä keksitystä Leidenin pullosta tuli nopeasti suosittu viihdyke aristokraattien illanvietoissa. Leidenin pullo oli ensimmäinen toimiva kondensaattori, joka mahdollisti energian varastoinnin sähkön muodossa. Suurta huvitusta ihmisille oli katsella sähkön synnyttämiä kipinöitä ja muita valoilmiöitä. Erikoista kyllä, suosittua huvittelua oli myös sähkö­iskujen antaminen itselle laitteen avulla.

Vuonna 1745 Gentleman’s Magazine (oman aikansa Tekniikan Maailma?) kirjoitti lukijoilleen “mahtavista keksinnöistä”, joita alalla oli tehty. Tämä sytytti yleisön mielenkiinnon: “Prinssit halusivat nähdä tämän uuden tulen, jonka ihminen tuotti itse ja joka ei tullut taivaasta.”

Show-hengessä mainetta keräsi myös Luigi Galvani, joka 1770-luvulla esitteli yleisölle kuolleiden sammakoiden jälkojen värähtelyä sähkövirran avulla.

Sähkö ei ole ainoa keksintö, joka on villinnyt ihmisiä. Esimerkiksi 1800-luvulla geologia ja kivien tutkimus nousivat Euroopassa yleiseksi huvitukseksi.

Tieteelle ja teknologialle tekee hyvää, jos on olemassa showmiehiä ja -naisia, jotka vievät sen ilosanomaa eteenpäin.

Kuka tai ketkä ovat tällaisia nykyajan teknologian ja tieteen sanansaattajia?

Vielä tämän vuosikymmenen alussa vaikutusvaltaisin tällainen ihminen oli Applen pääjohtaja Steve Jobs, joka onnistui synnyttämään tunteen, että hänen yhtiönsä teknologiset vimpaimet olivat taivaan lahjoja ihmiskunnalle.

Nyt julkisuuden uusin teknologiavelho on Elon Musk, joka hallitsee autoyhtiö Teslan, rakettiyhtiö SpaceX:n ja tunneliyhtiö Boring Companyn valtakuntaa.

Helmikuun alussa oli vaikea välttyä kuulemasta uutista, että SpaceX-yhtiö ampui avaruuteen Muskin Tesla Roadster -auton, kun se testasi uutta Falcon Heavy -kantorakettia.

Jos tarvitaan lentävä auto suuren yleisön mielenkiinnon herättämiseen avaruusraketteja kohtaan, se hinta kannattaa maksaa.

Pieni kuva

Lentokonevalmistaja Boeing on esitellyt ensimmäisen konseptikuvansa kehittämästään, jopa viisinkertaiseen äänennopeuteen kykenevästä lentokoneestaan.

Yliäänikonetta suunnitellaan armeijakäyttöön, ja sen kehitystyö on vielä hyvin varhaisessa vaiheessa.

2,9

iso numero

Näin monta prosenttia ”uppoa­van” Tuvalun saarivaltio maa-ala on kasvanut 40 vuodessa.