näin on

ilkka.herttua@otava.fi 050 313 1099

näin on

ilkka.herttua@otava.fi 050 313 1099

Nastapakko jalankulkijoille?

Talvikuukausina autossa on oltava lakisääteisesti – ainakin vielä – talvirenkaat eli nastat tai kitkat. Tätä pidetään normaalina liikenteen varotoimena täällä lumisessa Pohjolassa. Miksi turvalliseen liikkumiseen talvikuukausina ei edellytä soveltuvia jalkineita myös jalankulkijoilta? Nastakengät tai nastoitetut liukuesteet toimivat kokeilujemme mukaan hyvin ja estävät jalan liukumisen jopa jäisellä kadulla.

Kaksijalkaisen, pystyasennossa liikkuvan ihmisen askeltaminen vaatii tarkkaa tasapainoilua ja lihasten hallintaa. Liukkaalla ihmisen tarkkaavaisuus kasvaa ja askelväli lyhenee automaattisesti. Tosin nykyään kävelijän huomion vie usein kännykkä, johon puhutaan tai pahimmassa tapauksessa sometetaan kävellessä.

Kengänpohjan pidon menetys on monessa tapauksessa isompi juttu kuin neljän renkaan luistelu autolla. Kävelijän liukastuminen ja tasapainon menetys tarkoittavat poikkeuksetta kaatumista tai ainakin taitoluistelussa tuttujen salchowien ja lutzien pakollista harjoittelua.

Kaatumisesta suorilta jaloilta kovalle pinnalle selviää hyvällä onnella mustelmilla. Usein seuraukset ovat karumpia. Kaatuja pyrkii vaistomaisesti pehmentämään laskeutumista käsillään, ja rannehan siinä rytäkässä yleensä murtuu.

Nastat kengänpohjassa pitävät yllättävän hyvin. Lähes koko paino kohdistuu kävellessä maahan laskeutuvaan jalkaan, jolloin kävelijän kehon massa painaa terävät, lähes puolen sentin pituiset nastat syvälle jääkerrokseen. Jalka pysyy lipsumatta paikoillaan nastojen ankkuroidessa jalan sivuttaisliikkeet. Kenkä pysyy myös tukevasti paikallaan, kun askellusta jatketaan eteenpäin.

Nastat pitävät niin märällä jäällä kuin sohjossakin. Vapaaehtoinen nastapakko onkin oikeastaan tekniikan avulla toteutettu tapaturmavakuutus.

Käveleminen talvella on taitolaji. Miksi et varustautuisi talveen oikeilla välineillä – myös kävellessä?

Ilkka Herttua on TM:n elektroniikan ja kodin testitoiminnasta vastaava tuottaja.