50 vuotta sitten

KOONNUT Matti Korjula | TM:n silloinen päätoimittaja

50 vuotta sitten

KOONNUT Matti Korjula | TM:n silloinen päätoimittaja

TM koeajoi ford 20 M:n

Eurooppalaiset autotehtaat eivät juuri tunnusta amerikkalaista vuosimallijärjestelmää. Jenkkien vaikutus on kuitenkin lisääntynyt eikä liene kaukana aika, jolloin eurooppalaistenkin on uusittava mallistonsa vuosittain.

Tiennäyttäjinä ovat olleet saksalaiset Ford 17/20 M ja Opel Rekord, joiden vuorottainen muodonmuutos on alkanut lähestyä amerikkalaista linjaa. Niinpä kummankin tehtaan tuotantoa ohjataan Yhdysvalloista käsin.

Ford 20 M:n mallinvaihdos toteutettiin syksyllä amerikkalaiseen tapaan: uutta eri lailla muotoiltua peltiä ja koristeita teknisesti entiseen autoon. Syynä ei ollut huono myyntimenestys, vaan tehdas haluaa vain myydä entistäkin paremmin.

Ford 20 M on sopiva auto henkilölle, joka kaipaa autoltaan edustavuutta, runsaita tiloja, ajamisen helppoutta ja turvallisuutta. Se ei kuitenkaan ole mitenkään persoonallinen vaan ”riviin hukkuva”.

Mikään autoilun harrastajan auto ei 20 M siis ole. Se on miellyttävä kulkuneuvo kansalaiselle, joka haluaa tehdä matkaa mukavasti ja on valmis tästä ilosta maksamaan.

Hinta olisi indeksin mukaan nykyrahassa vähän päälle 34 000 € eli melko kohtuullisesti kuusipyttyiselle joskin vain 85-hevosvoimaiselle autolle, jonka ulkomitat olivat 4,75x,1,76x1,49 metriä. Huippunopeudeksi mittasimme 154 km/h, koeajokulutukseksi 13,4 l/100 km ja kiihtyvyydeksi 0–100 km/h 16,9 s.

Paraboloidiheijastimella varustettu mikrofoni

Oletteko kiinnostunut lintujen ja muiden eläimien äänien taltioimisesta? Tarvitsetteko tehosteääniä kaitafilmeihinne?

Oletteko jo todenneet, että mikrofoninne ja nauhurinne herkkyys ei riitä kaikissa äänitysolosuhteissa? Merkki hukkuu kohinaan.

Ratkaisevan avun tarjoaa paraboloidiheijastimella varustettu mikrofoni – vanha keino mutta ei kovin yleisesti tunnettu. Vai tiesittekö, että ”paraboloidimikrofonia” käytettiin paljon ennen nauhurin tai varsinaisen sähköisen mikrofonin keksimistä?

Kerromme nyt teille, mihin ja miten paraboloidimikrofonia käytetään.

reijo r. laine

Eletroniikkagurumme antoi heijastimen teoriasta ja käytöstä seikkaperäiset ohjeet. Juttuun liittyi rakennusohje, miten kalliin metallisen tehdasvalmisteisen heijastimen ostamisen sijasta voi sen itse valmistaa lasikuidusta puu- ja kipsimallin avulla.

Kolme emännän apulaista – testasimme kotimaiset pyykkilingot

Runsaat kymmenen vuotta sitten tulivat pulsaattorikoneet markkinoille ja kevensivät pyykinpesun raskainta vaihetta – hieromista. Nykyisinkin tätä konetyyppiä myydään huomattavasti, sillä markkinoitamme valtaavat täys- ja puoliautomaattiset pesuautomaatit vaativat ehdottomasti vesijohdon.

Pesuautomaatti eroaa automaattipesukoneesta sikäli, ettei se linkoa vaatteita. Tällöin kannattaa sen rinnalle hankkia erillinen linko.

Kannattaako sitten ostaa kaksi erillistä konetta, kun yhdelläkin selviää ja lisäksi vältytään märkien vaatteiden siirtämiseltä koneesta toiseen? Erillisen lingon puolesta puhuvat seuraavat seikat:

1. Pesuautomaatti ja erillinen linko on usein halvempi ratkaisu.

2. Lingon voi hankkia myöhemmin, kun varat antavat myöten.

3. Useimmat lingot mahtuvat ­pesualtaan alle.

4. Erillisellä lingolla voi käsi­pyykistäkin poistaa veden.

5. Erillinen linko poistaa veden tehokkaammin.

Marja-Liisa Lindroos

Entä missä on itse testi? Jätin sitä repostelematta ja keskityin pyykinpesun yleisnäkymiin, jotka ovat vuosien myötä muuttuneet. Avustajamme oli kotitalousopettaja.

Yleisvenettä etsimässä

Suomalainen kesämökki ja ranta kuuluvat erottamattomasti yhteen. Kun ne on hankittu, tarvitaankin vene.

Asiaan kuuluu, että suomalainen mies on intohimoinen kalastaja. Tarvitaan siis venettä, jolla voidaan kalastaa.

Valinta oli aikaisemmin helppo, mentiin lähimmän veneentekijän luo, tilattiin puinen soutuvene ja hankittiin siihen myöhemmin 3 hv perämoottori. Vaatimukset ovat kuitenkin muuttuneet.

Nyt halutaan vene, joka kulkee kovemmin, joka kantaa useampia ihmisiä ja jolla voidaan harrastaa vesihiihtoa. Koetimme hakea Helsingin venenäyttelystä kesämökin yleisvenettä.

Unto V. Somerikko

Yleisvenettä hakemassa oli lukijoiden radiomiehenä tuntema diplomi-insinööri. Hänen haaviinsa osui peräti 28 mielenkiinnon kohdetta, jotka hän esitteli sanoin ja kuvin. Varsinainen yleisvene jäi kuitenkin nimeämättä.

Lue näköislehtenä tekniikanmaailma.fi

TM 07/1968

Lue näköislehtenä tekniikanmaailma.fi

TM 07/1968