Testi

Ikkunapesurit

Testi

Ikkunapesurit

Läpinäkyvää käden ­ käänteessä

 Electrolux WS71-6GT -ikkunapesuri

 Kärcher WV2 Premium 10-v. juhlamalli -ikkunapesuri

Keväällä vähäinenkin auringon pilkahdus saa ikkunat näyttämään sameilta. Pitkän ja synkän talven jälkeen valo saa mieluusti tulla kaikella ­voimakkuudellaan sisälle asti. Ikkunoiden pesu ­kuuluukin useimmilla kevätrutiineihin. Toiset ­selviytyvät siitä käsipelein, mutta yhä ­useampi ­turvautuu tekniseen apuvälineeseen.

Pesuveden lasista ime­vien ikkunapesurien kysyntä on kasvanut vuosien myötä, vaikka teknisesti pesureissa ei ole tapahtunut suuria edistyksiä. Uuden polven pesurissa akun toiminta-aika on kasvanyt ja pesuliinan materiaali vaihtunut tehokkaampaan. Nyt akku latautuu kolmessa tunnissa ja työskentelyaika on kasvanut noin puoleen tuntiin.

Pesurin pitää olla kevyt käsitellä, joten akun painolla on suuri merkitys. Pitämällä pesurin imukyky pienenä saadaan toiminta-aikaa riittävästi myös pienikokoisella akulla. Tavallinen ikkuna­pesuri on valitettavasti kertakäyttö­tavaraa. Litiumakku on poikeuksetta kiinteästi rakennettu laitteen sisään.

Harjoittelulla tehokkuutta

Ikkunapesurin pakkauksessa on yleensä mukana myös erillinen pieni suihkepullo, lasta ja mikro­kuituliina. Oikean pesutekniikan löytyminen näillä välineillä vie aikansa. Hyvä on muistaa, että lasta ei sovellu jokaiseen ikkunapesuun. Hyvin likaiset ja pölyiset ikkunat vaativat pesuvälineiksi edelleen runsaasti pesuaine­vettä ja erillisen huuhdeltavan pesuliinan. Kohtuullisesti likaiset ikkunat puhdistuvat suihkepullon ja mikrokuitulastan avulla nopeasti, koska liinaa ei tarvitse jatkuvasti irrottaa ja pestä pesun aikana.

Loppusilaus ikkunapesurilla eli pesuveden imurointi vaatii kokeilua oikean tekniikan löytämiseksi. Pesuri imee vettä kumilistojen keskeltä, joten ikkunan tulee olla tasaisen märkä kuivausvaiheessa. Vesikerros helpottaa lastan tasaista liukumista ikkunan pinnalla. Pesurin liian voimakas painaminen ikkunaa vasten tai laitteen huono imukyky saavat aikaan ikäviä raitoja. Oikean vetotaktiikan oppii kyllä kokeilemalla, jos ei heti niin muutaman ikkunan jälkeen.

Tekniikkaa
YHTEENVETO
Tekniikkaa
YHTEENVETO

TEKNIIKKAA

Electrolux WS71-6GT

Kärcher WV2 Premium 10-vuotisjuhlamalli

Mitat (l x s x k) cm

29 x 14 x 29

28 x 12 x 32

Paino (g)

724

601

Akku

kiinteä li-ion

kiinteä li-ion

Akun kapasiteetti Ah/V/Wh

2,1/3,6/7,6

2,7/3,7/10

Toiminta-aika (min)

90

35

Latausaika (min)

150

185

Likavesisäiliö (ml)

110

100

Pesuvesisäiliö (ml)

300

250

Imulastan leveys (cm)

28 ja 17

28 ja 17

Melu (dB(A))

60

50

Varusteet

suihkepullo, mikrokuituliina, 3 kpl imusuulaketta, verkkojohto

suihkepullo, mikrokuituliina, 2 kpl imusuulaketta, verkkojohto

MITTAUKSET

Toiminta-aika (min)

113

35

Latausaika (min)

171

167

Ilmavirtaus (l/s)*

4

7

Alipaine (mbar)*

7

11

Melu (dB(A))

52

58

*Mitattu ilman imusuulaketta

Electrolux WS71-6GT

Edustaja: Oy Electrolux Ab, www.electrolux.fi

Hintaluokka: 100 €

Electrolux on uusi akkukäyttöisten ikkunapesurien valmistajista, ja kuivaimen erikoisuutena on sen pitkä toiminta-aika. Testissä olevalle laitteelle luvataan 1,5 tunnin jatkuvaa pesuaikaa. Testattaessa toiminta-aika venähti lähes kahteen tuntiin asti. Kiinteä litiumakku latautuu noin kolmessa tunnissa täyteen.

Ikkunan pesuvaiheessa voi käyttää suihkepullon ja mikrokuituliinan yhdistelmää. Electroluxin kulmikas pullo ei istu tukevasti käteen, ja vähän viistossa olevaan pesupäähän joutuu hakemaan oikeaa otetta. Kuivaimen mukana tulee kolme eri vaihtopäätä: kaksi erilevyistä ikkunoille ja yksi koville ja rosoisille pinnoille, kuten kaakeleille.

Electroluxin kuivaimen pitkä toiminta-aika vaatii veronsa, sillä imukyky on vain kohtalainen. Varmasti toiminta-ajan ja imukyvyn suhdetta on viilattu tarkoin kohdalleen. Electroluxin kanssa työskentely vaatii käyttäjältä huolellisuutta, malttia ja herkkää otetta, jotta ikkuna puhdistuu ilman raitoja. Oikean tekniikan löydyttyä laite imee tasaisesti koko lastan leveydeltä.

Hyvää

• pitkä toiminta-aika

• hiljainen ääni

Huonoa

• hieman kömpelö

• vaatii huolellisuutta

Kärcher WV 2 Premium 10-v. juhlamalli

Edustaja: Kärcher Oy, www.karcher.fi

Hintaluokka: 70 €

Kärcherin perinteinen WV2 malli on saavuttanut jo kymmenen vuoden iän ja juhlii vuosiaan hohdokkaasti mustan värisenä. WV2 Premiumin käyttöaika on lisääntynyt viimeisimmästä mallista lähes viisitoista minuuttia, mutta samalla akun latausaika on pidentynyt kahdesta kolmeen tuntiin. Muilta ominaisuuksiltaan laite on edellisen version kaltainen. Uusittu mikrokuituliina vastaa varsinaisesta pesusta.

Kärcherin ikkunapesurin kuivain tekee tasaista jälkeä ja liukuu hyvin märän lasin pinnalla. Laite imaisee veden koko lastan leveydeltä tasaisesti yhdellä kertaa. Lasipinnan tulee olla riittävän märkä, ja kuivainta tulee painaa vain kevyesti pintaa vasten. Pesulasta ja kuivain toimivat hyvin yhdessä.

Kärcher istuu käteen hyvin ja pideltäessä laitteen painopiste on tasaisesti jakautunut. Kevyehkö pesuri on hallittavissa hyvin yhdellä kädellä eikä pidempikään pesurupeama väsytä kättä. Pakkaukseen kuuluu myös kapeampi suulake pienemmille ikkunoille sekä lasinpesutiivistettä yhteen suihkepullolliseen.

Hyvää

• pesu- ja kuivaustulos

• käytettävyys

Huonoa

• lyhyehkö toiminta-aika